7 tips voor een betere nachtrust… die wil jij toch ook!

betere nachtrust

Vroeger sliep ik als een roos. Binnen de drie tellen hoorde je mij lichtjes snurken. Tot groot ongenoegen van mijn man. Ik geloof sterk in een goede nachtrust voor een fitte dag. Sinds mijn burn-out ben ik ervaringsdeskundig ‘wakker liggen’. Daarom heb ik onderzoek verricht en geef ik je mijn tips voor een betere nachtrust.

1.Hersenen uit!

Hoe vaak denk je zelf

 Meestal lig je uren te woelen, omdat je gedachten telkens je hoofd gek maken. Dikwijls betrapte ik mezelf erop dat ik al zes (6!) keer dezelfde takenlijst probeerde te onthouden of oplossingen zocht voor een probleem.

Hier heb ik een simpel, maar doeltreffend middel op gevonden: Maak je hoofd leeg door jouw ideeën op te schrijven! Echt, gewoonweg een notitieboekje met balpen of potlood naast jouw bed leggen. Komt er een idee, takenlijst, oplossing voor een complex probleem in jouw hoofd voorbijgevlogen, schrijf het meteen op. Zo, nu hoef je er geen zes keer meer aan te denken, uit schrik om het te vergeten

Enneuh… meestal blijken mijn kattebelletjes ’s ochtends een hoop onzin. Niet waard om over wakker te liggen. Just saying!

2.Nachtrust routine

Wij zijn allemaal gewoontedieren. Maak van jouw ‘naar bed gaan’ in de goedverluchte en fijne slaapkamer een routine. Jouw lichaam en geest herkennen na een tijd dit ritueel en gaan vanzelf in ‘slaapmodus’.

Ik geef een voorbeeld: een half uur voordat je naar de slaapkamer trekt: zet de televisie uit (of veel stiller), brand een heerlijk geurend wierookstokje, zet een zacht muziekje op, dim de lichten, drink een glas lauw water of een lekkere thee, poets jouw tanden, rek je eens goed uit, ga nog even in jouw lievelingszetel zitten en overdenk de fijne dingen van de dag.

Het geheim van mijn man
Aanrader!

3.Lezen

Als je een boekenwurm bent, hoef ik je niet te vertellen hoe ontspannend een verhaal kan zijn. Natuurlijk geen thrillers or horrortoestanden ;-).

Probeer eens een leuk boek of een kortverhaal. Wedden dat dit binnenkort in jouw routine zit?

4.Een paar minuutjes yoga

Om de stress te laten verdwijnen en jouw lichaam te ontspannen, kan je de video van mijn favoriet ‘Yoga with Adriene’ volgen (zie hieronder). Je hebt niks nodig. Je kan dit op de mat, sofa of op het bed … dan lig je meteen al goed ;-). Probeer het zeker een week en je hebt een ‘slaaproutine’.

 

5.Slaapmutsje

Nee, geen echte muts, maar drink een kopje thee voordat je gaat slapen. Liefst kamille, citroenmelisse of hop…

6.Hopkussen

… want hopbellen zijn slaapverwekkend! Je kan een zakje met gedroogde hop en lavendel (voor een aangenamere geur) in jouw kopkussen stoppen. Na een aantal maanden dien je dit zakje te vervangen, want dan is de werking nét stimulerend. Je kan zelfs een handvol hop aan jouw badwater toevoegen. Gedroogde hop kan je hier bestellen.

7.Foetushouding

Heb je al de foetushouding geprobeerd? Dat is de meest natuurlijke houding, die je aan ‘veiligheid’ herinnert in de baarmoeder. Dat helpt bij mij.

8.Ademhaling vertragenbetere nachtrust

Heb je de vorige 7 tips geprobeerd en lig je nog wakker? Dan kan je jouw spieren ontspannen en ademhaling vertragen. Hoe?

Spieren ontspannen

Lig op jouw rug met de armen naast je. Zeg heel traag tegen jezelf (in gedachten) terwijl je de spieren ontspant (van onderaan jouw tenen tot jouw ogen): ontspan mijn voeten, mijn onderbenen, mijn bovenbenen, mijn bekken, mijn handen, mijn onderarmen, mijn bovenarmen, mijn buik, mijn rug, mijn schouders, mijn hals, mijn kaken, mijn mond, mijn ogen,

Ademhaling vertragen

Een snelle of opgejaagde ademhaling laat je niet ontspannen, dus kan je ‘geforceerd’ jouw ademhaling vertragen:

  • adem 3 tellen in;
  • hou 3 tellen vast;
  • adem 3 tellen uit;
  • hou 3 tellen vast;
  • herhaal een paar keer.

Nog steeds wakker?

Een gebrek aan slaap kan jouw lichaam stevig ondermijnen. Heb je regelmatig een slechte nachtrust, raadpleeg jouw huisarts. Bovenstaande tips zijn mijn eigen ervaringen. Ik wens je een gezond slaappatroon toe.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*