72HOURSRELOAD in Marrakech: connecteren met uitzonderlijke vrouwen!

72HOURSRELOAD
Foto: Joke Emmerechts

Als twee straffe madammen  –  Veerle en Elke – hun droom waarmaken, ontstaat er magie! Uitzonderlijke vrouwen 72 uur op een bijzondere plaats samenbrengen geeft vonken…

UITZONDERLIJKE VROUWEN
Elke (foto: Joke Emmerechts)

Uitzonderlijke vrouwen

Elke Jeurissen organiseert sinds 2013 de Straffe Madammen Club om vrouwen meer zichtbaar te maken en actief elkaar te helpen. Een soort positief feminisme. Vind ik leuk! Elke maand kan iedereen – met een moreel lidmaatschap – een bijeenkomst bijwonen om van elkaar te leren of een duwtje in de rug te geven.

UITZONDERLIJKE VROUWEN
Veerle (foto: Joke Emmerechts)

 

Toen Elke samen met Veerle Pappaert dagdroomde over een driedaagse op een buitenlandse locatie met 30 of 50 andere straffe madammen, transformeerde hun utopie in werkelijkheid en 72HOURSRELOAD zag het licht.

Het programma om met 30 sterke dames in Marrakech met andere uitzonderlijke vrouwen te connecteren, bracht meteen een brede grijns op mijn gezicht. My cup of tea!

UITZONDERLIJKE VROUWEN
geboeid luisteren naar Saida

Saida Sakali

In het prachtige Capaldi Hotel (tussen Marrakech en het Atlas gebergte) startten we met een introductie van de grootse dame Saida Sakali. Zij is grote fan van pionier, verhaltenvertelster en schrijfster Fatima Mernissi.

 

UITZONDERLIJKE VROUWEN
Saida (foto: Joke Emmerechts)

Saida organiseert heel wat initiatieven (o.a. leerstoel VUB) en exploreert verbindende initiatieven. Wat mij vooral opviel in haar openingsspeech is de kritische noot naar de hoofddoek en het feit dat de derde generatie moslima’s een stap terugdoet met betrekking tot hun feminisme.

Na 72 uur ken ik Saida als een openhartige, moedige, positief ambitieuze en heel lieve topvrouw!

Le 18

Middenin Marrakech maken we kennis met 2 bijzondere vrouwen: Laila Hida en Christina Schultz. Laila coördineert Le 18 – een Riad, dat dienst doet als artistiek platform. Hier kunnen kunstenaars hun creaties exposeren, elkaar ontmoeten of zelfs tijdelijk wonen. Heel ongewoon in Marokko en niet gesubsidieerd!

Deze diashow vereist JavaScript.

De Spaans-Duitse artieste-performer Christina Schultz dompelt zich momenteel volledig onder in haar unieke project: aan de grens van Melilla samenleven met vrouwen, waarbij het gezin vooral waren over de grens heen en weer smokkelt. Ze vraagt aan vrouwen of ze een tijd van het gezin mag deel uitmaken. En daar tekent ze over. Uniek!

Panelgesprek

72HOURSRELOAD
Saida Sakali, Prof Motti, Sohaila Ouffata , Raja Felgata, Andrea Bury en ‘onze’ Myriam

Andrea Bury is de eigenaresse van de prachtige Riad Anayela. Anayela wil zeggen: ‘ik ben Yela‘, wat de eerste woorden zijn van een verboden liefdesbrief, lang verborgen in een nis in de Riad. Andrea organiseert Tedx Marrakech en heeft nog heel wat projecten in haar mars zoals het artistieke modemerk ‘Abury’.

Daarna krijgen we de meningen van het panel: Saida Sakali, technologie evangeliste Sohaila Ouffata , schrijfster en journaliste Raja Felgata and Prof. Motti over het feminisme in Marokko. Mijn conclusie: heel wat gedreven dames hebben bergen verzet, maar we hebben nog een lange weg te gaan!

Toen professor Motti ons vertelde dat vele Marokkaanse meisjes de sluier dragen, omdat ze dan niet (seksueel) lastig gevallen worden, bevond ik me even in shock. Dat jongens en mannen dit onaanvaardbaar gedrag blijven stellen, ligt toch niet enkel aan hun ‘genen’? Toch? Daarom stelde ik de stoute vraag aan het panel: ‘Wie voedt deze jongens op?’

Deze diashow vereist JavaScript.

Yoga met Tara Gupta

uitzonderlijke vrouwen
Tara (foto: Joke Emmerechts)

Met een intens warm gevoel denk ik terug aan onze yoga sessie bij zonsopgang. De in- en ontspannende oefeningen, de warme stem van Tara Gupta en het uitzicht!

Apero op het dakterras van een Riad

In Marrakech zie je aan de buitenkant van de gebouwen alleen maar hoge muren. Als je dan een deur binnengaat, kom je terecht in een magniefieke oase. Adembenemend. Daarom gaan interieurarchitecten vaak inspiratie snuiven in Marrakech.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Impressies van onze eerste 24 uur

 

 

Benieuwd naar mijn vervolgblog over 72HOURSRELOAD? Keep in touch 😉

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*