Mijn 9 klassiekers in Istanboel voor jou: must-do’s en andere tips

Istanboel
Hagia Sophia Istanbul

Natuurlijk moet je een aantal toeristische bezienswaardigheden bekijken. Zoveel cultuur en geschiedenis in één stad. Hier vind je de klassiekers in Istanboel op een rijtje.

Taksim Istanboel
Op de foto met Ataturk 😉

1.Taksim

Eigenlijk ziet Taksim eruit als een ‘gewoon’ plein, alleen is het erg politiek geladen. Ataturk blijft de grote held van het volk en is de grondlegger van hun seculiere samenleving. Alleen staat er ‘toevallig’ een lelijke afscherming rond. Regelmatig zie je protestzangers vredelievend optreden.

Istanboel Istiklal
de tramsporen liggen al deels onder de beton 🙁

Wat mij ook enorm enerveert: overal zie je reclameborden met het ‘oh zo idyllisch’ oud trammetje, dat NIET meer rijdt. De tramsporen zitten grotendeels onder de beton. Damn!

2.Istiklal

Je loopt vanuit Taksim de grootste (en lawaaierige) winkelstraat Istiklal in. Niet alleen zie je tientallen verkopers van geroosterde walnoten en de erg goedkope simit (ronde, droge broodjes), maar vooral duurdere winkels en ketens.

Deze diashow vereist JavaScript.

Tip: ontbijt op één van de dakterrassen in Istiklal, waar je de grandeur voelt door het blingbling interieur en de obers in deftige, witte jasjes met dasjes.

3.Topkapi paleis

Eeuwen geleden heb ik dit paleis ook al eens bezocht. Ik was toen danig onder de indruk. 30 jaar en 30 kilo’s later vind ik het… euh… wat minder interessant. Fijn om in de tuin te wandelen en in de vele gebouwen de  prachtige mozaïeken te zien. Het terras geeft een machtig uitzicht en de topper vond ik de wapenzaal.

Deze diashow vereist JavaScript.

Tip: schuif niet aan om een ticket te kopen, maar gebruik de vending machines… wij hadden het geluk dat er nog eentje van de zes werkte. Toen we buiten gingen slaagden de technici erin om geen enkele nog te laten functioneren 😉

4.Hagia Sophia

Istanbul Hagia Sophia

Wereldberoemd! Grondlegger en inspiratiebron voor latere Islamitische Moslim architectuur. Wij stonden even stil bij het gebed.

5.Blauwe moskee

Nee, de buitenkant ziet niet smurfblauw. De naam refereert naar de blauwe mozaïektegeltjes binnenin. De formele naam is Sultanahmet Cami, maar Blauwe Moskee bekt lekkerder. Eigenlijk daagt deze moskee Mekka uit met haar evenveel zes minaretten. Het gerucht gaat dat de sultan aan zijn architect ‘altin’ (gouden) minaretten bestelde. Die verstond ‘alte’ (zes) ;-).

Deze diashow vereist JavaScript.

6.Gran Bazaar

Een must! Dwaal rond tussen de meer dan 4.000 winkelstalletjes en vergaap je aan de tapijten, schoenen, lampen en alles wat je kan inbeelden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Vergeet niet regelmatig omhoog te kijken naar de prachtige, antieke bogen. Ik las een tip in de 100% Istanboel om te eten bij Kara Mehmet Kebab Salonu, helaas staat de winkelnummer er niet bij. Wij hebben rondgeslenterd en meer dan 2.000 stalletjes afgezocht. Helaas hebben we deze zaak niet gevonden. Duh!

Tip: bezoek de Bazaar in de namiddag; de verkopers hebben niet zoveel energie meer om je te ‘overtuigen’ 😉

Istanbul Galata toren7.Galata toren

Galata is de naam van een wijk in Istanboel. De toren betekende voor ons een bekend baken als we door de stad struinden of op een boot in het water dobberden.

De klim op dit 14de eeuwse gebouw hebben we aan ons laten voorbijgaan. Een lange rij wachtenden én vooral mijn dieptezicht, dat nog niet optimaal is, heeft vooral mij tegengehouden… Op de toren prijkt een restaurant met machtig uitzicht, maar zo zijn er meer ;-).

Ook nog…

8.Derwish dansers

Ja, ik heb ze helaas niet gezien… Probeer zeker een kaartje te bemachtigen van de Derwish (slechts 150 bezoekers toegelaten per optreden). De Soefieten draaien rond totdat ze in trance verkeren en zo dichter bij god staan.

9.Hammam

Als je jouw dode huidcellen eraf wil laten schrobben, kan je terecht in de Hammam. Zelfs in een antieke, vlakbij de Blauwe Moskee.

Istanbul Airbnb
onze slaapplek

Overnachten

Via Airbnb boekten we een kleine, maar goedkope – amper 20 EUR/nacht – kamer gevonden (klik hier) op een perfecte locatie: enorm rustig en dichtbij Taksim.

 

Enneuh… wil jij mijn minder toeristische tips voor Istanbul? Lees hier hier verder.

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*