Een eerlijke biografie: Shoe Dog – het verhaal van de oprichter van Nike!

biografie nike

Een gouden tip: lees eens een biografie! Een écht verhaal, waarin je eerlijke adviezen vindt voor jouw loopbaan of zaak. Géén ongeloofwaardig ‘American Dream Story’  met alleen maar rozengeur en maneschijn. Een relaas met hoogte- en vooral dieptepunten met doorzettingsvermogen als ‘rode draad’. 

Auteur én oprichter Phil Knight

Phil Knight – of liever ‘Buck’ – wil zijn verhaal delen met de wereld. Een laatste droom na jarenlang te vechten voor zijn bedrijf. Constant balanceren op kantje boordje faillissement van zijn ‘goedkoop’ schoenenbedrijf. Een atypische ondernemer, die niet voor de centen gaat, maar voor de ‘ziel’ van een bedrijf. Dag en nacht ploeterend vaak ten koste van zijn gezin. Herkenbaar?

biografie nikeCover

Het uiterlijk van dit boek stemt volledig overeen met de inhoud. Simpel, eerlijk, geen franjes. En natuurlijk mag de ‘swoosh’ niet ontbreken! De achterkant valt op door de schoenzool met ‘wafelijzer’-print, dat toch een kanteling heeft betekend. Mooi!

Verhaal

Buck woont in het saaie Oregon als afgestuurdeerde aan de befaamde topuniversiteit Stanford. Hij loopt een tijdje met een ‘gek idee’ rond. Hij zou sportschoenen in Japan willen laten maken en invoeren in de USA – goedkoop dus! Maar eerst vertrekt hij op wereldreis, die maandenlang start in Hawaï (the good life!) en eindigt in Athene.

Hij start een extra studie en loopbaan als accountant, wat hem nadien goed van pas komt. Buck zelf is erg sportief, maar nét niet goed genoeg om professioneel een carrière uit te bouwen. Maar zijn passie voor de sport laat zijn ‘gek idee’ groeien. Totdat hij écht start en in zijn uppie naar Japan vertrekt. Hij vindt samenwerkingen om goedkoop sportschoenen te fabriceren en importeren.

Hij verkoopt het eerste jaar de schoenen vanuit zijn autokoffer. En daarna vindt hij stuk voor stuk zijn latere directie, die zichzelf ‘Buttheads’ noemt.

Met een aantal zielsverwanten ervaart hij ‘ups and downs’ met de Japanners en later de Chinezen. Vooral de manier waarop innovatie ontstaat, vind ik ongelooflijk. Zijn ‘technische’ man nodigt Buck thuis uit om wafels te komen eten. Plots ‘steelt’ hij het wafelijzer van zijn verbaasde vrouw en experimenteert wekenlang totdat hij een nieuwe schoenzool heeft ontdekt. De vele anekdotes peperen het verhaal.

biografie nikeEn hoe het bedrijf ‘Blue Ribbon’ in Nike transformeert, dien je zelf uit te vissen 😉

Mijn verdict

De vele namen van medewerkers en Amerikaanse sporters doen me soms wat duizelen. De openhartigheid, de vele verhalen, de karaktertrekken van zijn naaste medewerkers vind ik enorm fijn om te lezen. Wat je nodig hebt in het leven? Koppigheid, passie en doorzettingsvermogen. Zeg dat Buck het gezegd heeft ;-).

 

 

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*