Boekenbeurs Antwerpen: walhalla voor boekenwurmen!

boekenbeurs

Alice in Wonderland… zo voel ik me als ik dé Boekenbeurs Antwerpen binnenstap. Alleen, want manlief begint na een uur te zeuren of ik alles nog niet heb gezien. Niet alleen de geuren en kleuren van de boeken trekken me aan, ook de workshops, lezingen, ontmoetingen met schrijvers en nog veel meer. Een walhalla dus.

Duur?

Heb jij de aantijging van Pieter Aspe gelezen? Ja, ik vind 10 EUR ook teveel als inkomgeld. Terwijl de standhouders – uitgevers dus – nog eens een ferme cent neertellen. UIteraard moet een bedrijf winst maken, maar mijn inkomgeld geef ik liever uit aan een boek ;-).

Héél wat te doen!

Je kan workshops volgen, schrijvers ontmoeten, discussiegesprekken volgen, kookdemonstraties ervaren, … De boekenbeurs is veel meer dan een megagrote boekenwinkel. Vorig jaar was ik danig onder de indruk van de visie en filosofie van Guillaume Van der Stighelen over de seculiere maatschappij. Dit jaar bleef ik qua ontembare nieuwsgierigheid wat op mijn honger zitten.

boekenbeurs antwerpenThe floor is yours

De twee mannen van thefloorisyours stelden hun presentatietips voor. Absoluut waardevol, maar dat is wel heel erg bekend en volledig ontgind terrein voor mij. Hun metafoor heeft mij wel kunnen bekoren: wijn voorstellen in een restaurant. Hiermee maken ze aan het publiek duidelijk hoe belangrijk een ‘verleidingstechniek’ is. Met een presentatie moet je ook jouw publiek verlekkeren op de inhoud en vorm van jouw verhaal.

From blog to brandboekenbeurs antwerpen

Van de drie bloggers of social media experts had ik wat meer tips verwacht. Nico Tempelaere modereerde een panelgesprek met Laurentine Van Landeghem en Emma. Twee succesverhalen in de blogosfeer: Emma – de eerste fashion blogger in België  – groeide meer organisch en op gevoel; Laurentine nam professionals in de arm om haar bedrijf ‘Clouds of Fashion’ structuur en vorm te geven.

Wat heb ik onthouden?

Elke dag zijn 6 miljoen Belgen actief op Facebook (jawel!) en youtube wordt hot. Seriously?

Antwerpse schrijver ontdekt

boekenbeurs antwerpenAls ik – bezielde boekenwurm – een schrijver van eigen bodem ontdek, ben ik helemaal in de wolken. Aarzelend bleef ik even bij de stand van Uitgeverij Artus staan. Met grote ogen keek ik naar de vele boeken van Ludo Geluykens. Huh? Hij kwam naast me staan. Zelf heb ik nét mijn eerste boek geschreven, dus vuurde ik mijn vragen af.

Ludo, hoe komt het dat ik je niet ken?

Omdat ik alles in eigen beheer uitgeef. De uitgeverijen staan niet te springen om auteurs binnen te halen. Ze zijn enkel geïnteresseerd in bestsellers voor hun business. Als je toch aan een contract geraakt, moet je vaak twee boeken per jaar schrijven. Die druk wil ik niet.

Zelf je boek uitgeven… hoe gaat dat?

Nadat mijn manuscript af is, stuur ik het naar een vaste ploeg proeflezers. Zij redigeren en geven feedback. Dan pas ik mijn manuscript terug aan. Ondertussen zorg ik voor een cover en een achterflap. Dan gaat het naar de drukker en dan begint het verdelen. Ik werk samen met Artus, maar ik stuur ook zelf veel boeken op. Ja, dat betekent veel werk, maar het geeft zoveel waardering.

Waarover schrijf jij?

Ik schrijf thrillers, die zich in het Antwerpse afspelen. Mijn hoofdpersonages – Somers en de Winter –  lossen telkens misdaden op. Elk jaar publiceer ik een verhaal en dit jaar ben ik bezig aan nummer 10. Ik kan geen afscheid nemen van de karakters.

Heb je nog een tip voor mij?

Nu komt een grote hindernis. Probeer een kleinere uitgever te vinden en anders… zelf uitgeven!

Binnenkort kunnen jullie mijn recensie lezen van ‘Adellijke Intriges‘ van Ludo Geluykens 😉

Laurence Verwee

Tijdens mijn avontuur in Marrakech met 72HOURSRELOAD heb ik Laurence leren kennen. Een straffe dame, die ondernemers en coaches begeleid bij het schrijven en op de markt zetten van hun boek via haar onderneming The Power of Books. Laurence heeft 30 jaar in de uitgeverswereld gewerkt en verschafte mij meer inzicht hierin. Enneuh… Ze signeerde op de boekenbeurs haar eigenste boek ‘Geen excuses meer!I

Tenslotte troont ze mij mee naar Uitgeverij Witsand, waar ze me voorstelt aan spilfiguur Dirk.

Deze diashow vereist JavaScript.

De non-fictie  ‘Witsand bende’ aan de signeertafel blijken allemaal poulainkes van Laurence. ‘Enorm streng, maar lief,’ vertelt Meredith Van Overloop met een guitig lachend gezicht.

Met uitgestreken gezicht heeft Laurence mijn 2-jarig werk van tafel geveegd en adviseerde om met een blanco blad te werken. Ik heb serieus moeten slikken, maar de beste beslissing ooit voor mij,‘ treedt Emilie Depuydt bij.  De sfeer zit er goed in en na een tijdje grapt Meredith: ‘Kom volgend jaar hier zeker signeren. Dirk pakt alleen maar toffe auteurs binnen!’ Tsja… vind ik leuk 😉

Boekenbeurs Antwerpen – nog wat sfeerbeelden

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 

 

4 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*