Burn-out: eerste sessie bij de psychologe…

Eerst en vooral: hoe zoek je een psychologe?

Door mijn job ken ik natuurlijk een aantal erg goeie psychologen. Alleen weet ik ook dat je best geen band kan hebben om volledig vrijuit te praten. Dus ga ik op zoek via vindeenpsycholoog en wil ik liefst zo dicht mogelijk bij huis iemand vinden (autorijden geeft me stress!). Helaas kunnen de experten om de hoek me niet helpen wegens té druk en vind ik na x  pogingen iemand op 4 km afstand.

Eerste gesprek

Uiteraard gaat het eerste gesprek om kennismaking en ‘voelen’ om we elkaar vertrouwen. Omdat ik zelf vrij veel coach in mijn job en hiervoor heel wat tools ken, wil ik een ‘ervaren’ rot en mijn psychologe oogt vrij jong. Hmmm… Na een 10-tal minuten verdwijnt mijn ‘achterdocht’ en weet ik dat zij heel bekwaam is. Ik ben zenuwachtig,  want het zal een uur over mezelf gaan…

Gespreksstructuur:

  • over mezelf vertellen (job, gezin, ouders, thuissituatie)
  • wat maakt dat ik hier zit?
  • wat wil ik bereiken?
  • voorstel methode door psychologe
  • hebben we een ‘contract’? (zien we het allebei zitten?)

Tsja, wat wil ik bereiken?

Ja, ik heb 2 grote wensen: mijn energie vinden en mijn hersenen terug laten werken. Eerlijkheidshalve vertelt de psychologe dat ik voor mijn ‘hersenwens’ geduld moet uitoefenen… (zut!). Met mijn energie kan ze aan de slag (oef!). Of liever… ik kan aan de slag met een energiedagboek. Elke dag een energiecijfer van 1/10 noteren (en ik voeg wat notities toe)… Tot vandaag ben ik ‘al’ aan 2,5/10. Vooral het buiten joggen met mijn man, koken, rust en schrijven geven een ‘positief’ cijfer. Het proces is al ingezet: ik ben nu ‘bewust’ met energie bezig…

Voorstel methode

Nadat ik heel wat over mezelf heb verteld (pfjieuw… moeilijk en in mijn ogen onsamenhangend) stelt de psychologe voor om met voice dialogue aan de slag te gaan. Mijn innerlijke juicht! Dit ken ik niet… gelukkig.

De psychologe ervaart een aantal innerlijke stemmen bij mij, die overheersen in mijn leven:

  • perfectionist
  • resultaten nastreven
  • zorgen voor anderen
  • té kritisch voor mezelf

Als voorbeeldje herhaalt ze mijn eigenste woorden: ‘Koken geeft me energie. Ik wil elke dag iets anders op tafel en dan liefst nog een nieuw recept.’… Tsja… Ik hoor het nu ook, maar kan het niet laten :-).

Wakostda?

Helaas kent het ziekenfonds geen tussenkomst toe (nog niet!). Per sessie betaal ik EUR 50 best in te plannen om de 2 weken.

Benieuwd naar het vervolg? 

 

2 Reacties

  1. Moeilijke onderwerpen concreet maken doe je aan de hand van verhalen met af en toe een knipoog 😉. Ook al zit ik niet met burn out, het energieverhaal is zeker herkenbaar.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*