Burn-out: naar mijn bekwame psychologe … samen met mijn man!

bun-out samen in het herstelproces

Mijn psychologe stelde voor om samen met mijn man naar een sessie te komen. Dan kunnen we eens een aantal zaken uitspreken én kijken waar we staan in ons burn-out herstelproces.

Introductie

Om het gesprek op gang te brengen, geeft mijn psychologe ons een blad met een overzicht over burn-out. Ik herhaal even kort-door-de-bocht:

Wat is het eigenlijk?

energiestoornis

Wat zijn oorzaken?

perfectionisme – empathie – bevlogenheid – passie – JA-zeggen – overvraagd worden – verantwoordelijkheidsgevoel – …

Wat zijn de symptomen?

kort lontje – negativiteit – nachtmerries – black-outs – geen focus – geheugenverlies – verlies van perspectief – slapeloosheid – extreme vermoeidheid – geen levenslust – schrikken – gevoel van falen – apathie –  schuldgevoeld – afkicken van stress …

Wat zijn de fases van herstelling?

rust – zoektocht naar energie – emoties herontdekken – energie in balans – herintegratie

Herkennen?

We overlopen het papier en zij vraagt mijn man of hij dit allemaal kan thuis brengen.

Ja‘, antwoordt hij rustig ‘meer dan 90 % vind ik heel herkenbaar. Vooral het ‘overvraagd worden’ op het werk. Zowel voor mezelf als voor Chrisje telt dit dubbel en dik. Als Chrisje aangeeft dat ze teveel werk heeft, is ze al lang verdronken. En dan krijgt ze nog projecten bij. Crazy! Zelf besefte ik dat ik ook een burn-out of toch alle symptomen had. Mijn perfectionisme en controle spelen een grote rol. Alle werk lever je altijd perfect en kwalitatief af. Ik stel extreem hoge eisen aan mezelf en anderen.’

BAM!

Plots dringt het bij mij door dat Dirk op hetzelfde moment in de  dieperik zat. Dat komt bij mij binnen als een kogel. Nog meer schuldgevoel. Zelf steun ik volop op mijn man en hij heeft het ook moeilijk. Damn!

Meer rust en meer mooie en muisstille momenten.

Balans

De psychologe vat de koe bij de horens: ‘Jullie komen hier om te bespreken hoe jullie samen een goede balans kunnen vinden. Chrisje, jij wil terug een stukje onafhankelijkheid zonder de steun van jouw man te verliezen. Klopt dat?

Ik schraap mijn keel: ‘Ja, dat klopt. Ik heb Dirk in een rol geduwd als ‘zorgende’ en nu wil ik een paar stukjes terug zelf naar me toe trekken. De laatste weken ben ik heel negatief en opvliegend als hij me herinnert aan afspraken in de agenda.

Nu heb ik het gevoel dat mijn geheugen voor 70 % terug in orde is. Ik wil graag proberen mijn agenda te beheren. Zoveel afspraken staan er toch niet in. Haha! En als het fout loopt, ja dan is dat mijn verantwoordelijkheid.‘ Dirk knikt: ‘Ja, ik ben een controlefreak en ik wil graag dat we alle afspraken nakomen. Ik zal je er niet meer op aanspreken. Jij bent dan wel zelf de oorzaak als er iets misloopt.’ Ik knik.

Vrijwilligerswerk

Onze huisdokter en mijn therapeute hebben me aangeraden om vrijwilligerswerk te doen. Een eerste stap om terug ergens bij te horen. De laatste weken ben ik op zoek gegaan en heb met mijn man de verschillende opties overlopen:

Elke keer komen we uit bij mijn ‘empathische overbelasting‘. Bang dat ik mezelf weer teveel geef. En dan… verschijnt op facebook in de groep BoHo (Borgerhout) een geschenk uit de hemel. ‘Wie wil meewerken aan het fonkelnieuwe Borgerblad?’ Ikke!

Borgerblad

Allemaal vrijwilligers met een hart voor schrijven of fotografie. Vind ik leuk! Binnenkort ga ik op stap met een fotografe langs de grens van Borgerhout en bel aan bij interessante huizen. Om te luisteren naar het verhaal van bewoners. JEUJ! 1 artikel inleveren per kwartaal en 1 vergadering. Yep, dat lukt. En ik zet het in de agenda. 😉

Dagstructuur

Om te herstellen kan je best een constante dagstructuur hanteren. Zodra mijn kinesist de aanhechting van mijn knie ‘maakt’, kan ik terug drie keer per week in de voormiddag gaan joggen. 2 à 3 uur schrijven per dag en in de vroege vooravond een uurtje lezen en een uurtje dutten. Dagelijks verse voeding aanslepen en veel groentjes bereiden en een paar potjes geurige thee per dag. Wat wassen en plassen. Dat lukt nét. En het geeft ons welgekomen rust.

Conclusie

Kunnen jullie deze afspraken nakomen? Jullie staan samen in dit herstelproces en dat geeft een fijne verrijking in jullie relatie.’ Ik kijk mijn man liefdevol aan. Dat klopt. En ik denk: ‘Goh, ik heb het laatste jaar vooral aan mezelf gedacht, terwijl Dirk ook steun kan gebruiken. Laat ik hem de volgende periode eens in de watten leggen.’

De psychologe sluit af met het verschil tussen depressie en burn-out:

Bij burn-out wil de geest wel, maar het lichaam niet;

Bij een depressie wil het lichaam wel, maar de geest niet.

 

 

 

2 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*