Dagjestoerist: Antwerpen-in-1-dag! Speciale plekken…

Antwerpen-in-1-dag

Dagjestoerist in eigen stad

Zuid-Afrikaanse collega’s van mijn man willen (voordat ze hun Europese tour écht beginnen) Antwerpen als dagjestoerist verkennen. Een prachtige opportuniteit om wat toppertjes te verklappen! Kant-en-klaar dagprogramma… At your service 🙂

Antwerpen in 1 dag
Fijne toer op 1 dag!

Tour uitprinten kan via Antwerpen in 1 dag – beschrijving tour.

1.Centraal station

Prachtig en gemakkelijk startpunt! Gasten (of jijzelf) arriveren met de trein in één van de prachtigste stations ever!!

Vergaap je aan de lyrische architectuur van deze spoorwegkathedraal. Loop tot achteraan, waar het station uitmondt in het Kievitsplein.  ’s Ochtends kan je in alle rust ontbijten bij Pain Quotidien. Heb jij in het station trouwens het gedicht gespot?

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Tip: je kan ook bij de ZOO binnen tot aan de inkom en de flamingo’s bewonderen…

2. Diamonds are a girl’s best friend!

Vanaf het Kievitsplein ga je langs het station door de Pelikaanstraat terug naar de zijkant van het station met een Starbucks voor de liefhebbers… Onderweg passeer je de Diamantbeurs en vanzelfsprekend heel wat bling-bling-winkels.

Minder stappen? Shortcut!

Wil je de shops overslagen en wat kilometers sparen, neem dan op het Koning Astridplein (aan de voorkant van het Centraal Station)  tram 24 richting Schoonselhof en stap af op halte Stadspark. Ga de eerste straat rechts naar het Theaterplein. Spring in de tekst meteen naar nummer 5.

3. Shoppeuh!

Draai links de Keyserlei op, maak een stop bij de A-tower gezegend met een ‘weird’ lift (gratis toilet op de 6de verdieping en toffe bar Gloed op de 4de). Blijf rechtdoor stappen op ‘de shoppingstraat bij uitstek’: de Meir.

4. Stadsfeestzaal

Deze diashow vereist JavaScript.

Een magnifiek gerestaureerd gebouw, dat vernield door een brand, minutieus terug tot leven is gebracht met authentiek bladgoud en marmer. Loop dit overweldigend pand uit aan de achterkant en in Hopland vind je de exclusievere en ‘expensive’ shops. Hello, Nicky Vankets!

5. Vreemdelingenmarkt

Draai meteen links in de Meistraat en stap naar het Theaterplein. Op zaterdag en zondag kuier je op de markt en koop je groenten, fruit, bloemen, Griekse en Marokkaanse specialiteiten, verse pasta, Thaise gerechten en drink je (zoals de echte sinjoren) een glaasje cava.

Deze diashow vereist JavaScript.

6. ’t Schoenmakerskappelleke (of hoerenkappelleke… huh?)

Genoeg gegeten en gedronken op het Theaterplein? Begeef je via de Graanmarkt naar de Schuttershofstraaat en Huidevetterstraat. Nog exclusievere shops (héhé) met ronkende namen als Hugo Boss, Armani, Delvaux… Heaven for Fashionistas! Daarna beland je even terug op de Meir en draai je links de Schoenmarkt op.

Deze diashow vereist JavaScript.

Hoerenkappelleje: vaak loop je dit kleine juweeltje voorbij. Stap behoedzaam binnen, respecteer de stilte en bewonder het interieur en de ingemetselde ex-voto’s. Deze kleine oase betekent een toevluchtsoord voor IEDEREEN, ongeacht rang of stand. Heel veel hoertjes bidden er … vandaar!

7. Groenplaats

Deze diashow vereist JavaScript.

We kuieren naar de Groenplaats en hier lonkt een Belgisch bierfestival! Oprecht vertel ik tegen onze gasten: ‘We did not know about this beer festival...’ Een passant roloogt en antwoordt sarcastisch: ‘Seriously???‘ Echt, we wisten het niet. Meestal valt hier wel iets te beleven. We maken van de nood een deugd (ahum) en laten onze gasten 2 biertjes proeven: Karmeliet (mijn favoriet) en het Antwerps Bolleke van brouwerij De Koninck.

8. Handschoenmarkt – Grote Markt

legende Antwerpen

Ken jij de legende hoe de naam Antwerpen ontstond? Dan kijk jij voortaan anders naar het standbeeld 🙂

9. ’t Steen – Kaaien

Als je naar het water stapt aan de kaaien, komt je sowieso terecht aan ’t Steen. De reuzen Antigoon en Lange Wapper hebben hier gewoond… Stap binnen voorbij de magnifieke zandloper en maak wat pasfotookes in de bar :-).  Wandelen langs de Schelde blijft romantiek uitademen… Wandelschoenen of flipflops aan en kuieren naast het water.

Antwerpen

10. Roltrap – Sint Jansvliet

Deze diashow vereist JavaScript.

Aan het de voetgangerstunnel vind je de roltrappen uit de jaren dertig. Echt een monument én een belevenis. Wist je dat… de videoclip voor de single ‘I Think I Like You‘ van The Black Box Revelation hier is opgenomen? En binnenkort restaureert het stad de buitenkant exact zoals het vroeger was… Benieuwd!

11. VrijdagsmarktVrijdagsmarkt

Via Steenhouwersvest draai je links naar de Vrijdagsmarkt: een coccoon-pleintje. Heerlijk rustig, sympathiek, schaduw- én zonrijk.

 

12. Hoogstraat

Via deze populaire straat (alle winkels ook open op zondag) belanden we even in de Billenkletser. Een oud en antiek interieur mét een enorm aanbod Belgische bieren… Vind ik leuk!

Billenkletser

13. FRITUUR ’t Stad

Om onze magen met échte  ‘Belgische kost’ te vullen, bestellen we een frietje op de Melkmarkt bij frituur ’t Stad. Yummie!

Frietjes!

14.Hendrick Conscienceplein

Quinten MatsijsVia de Wijngaardstraat stoppen we op dit idyllisch pleintje. In de Moriaanstraat kan je terecht bij het oudste café van Antwerpen: Quinten Matsijs. Willem Elsschot en Paul Van Ostaijen dronken hun pintjes in het authentieke interieur.

15. Wolstraat – tram 10 – shortcut!

Tegenover reiscafé Via-Via kan je tram 10 nemen naar het station. Je kan hier meteen de trein op (shortcut 2).

16. De Conincplein – Chinese Straat

Wij doen nog een détourke door de Chinese straat (je kan niet missen!)  naar het De Conincplein. Vroeger berucht om de criminaliteit. Nu omgetoverd tot een tof plekje met een sereen terras aan de bib Permeke!

Deze diashow vereist JavaScript.

Praktisch – dagjestoerist!

Zin gekregen? Doen!  Afstand:  8,5 km – gebruik je de shortcuts: 6,8 km

Afrikaan

Dankzij deze rondleiding heb ik ook wat Afrikaan geleerd… Wat denk jij dat deze heerlijke woorden betekenen?

doorndraad – weggenoot  – kameelperd – moltrein – hijsbakkie – bromponie

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*