François Grand Cru: het fonkelnieuwe bier van Patrick Van Gompel!

françois grand cru

Als een notoire journalist een Belgisch bier lanceert, wil je het proeven.  Zijn motto: ‘Hoe doller gebrouwen, hoe flinker het bier.’ Hij gaat voor een topper en wil hoge ogen scoren. Lees en wees dorstig!

françois grand cruEven ‘slikken’

Als ik het historisch binnenplein van de Groote Witte Arend binnenwandel, zit het zonnige terras vol met BV’s. Slik! Ik zet me dan wat bescheiden op de laatste bank en kan lekker in mijn eentje de ‘François’ keuren. Een tiental minuten later start de persvoorstelling voor mijn neus. Ik troon op de voorste rij. JEUJ!

En in mijn hoofd verwijt ik mezelf boos: ‘Jezus, wat een kleuter ben ik toch!’

Companen

Patrick staat natuurlijk als ‘bekende smoel’ in het team. Als slimme man omringt hij zich met experten: Marc Knops (meesterbrouwer), François Huysmans (expert beers) en Britt Fieremans (Wine World). Als je deze 4 competente karakters samenbrouwt, ontstaat ’the A-team’ met de A van Antwerpen natuurlijk 😉

De naam

Patrick wil voor zijn 65 nog 5 dingen doen: 3 boeken en een toneelstuk schrijven én een bier op de markt brengen. Aan den toog met zijn goede vriend François ontstaat de kiem voor zijn belangrijkste lancering ;-). Lange gesprekken volgen, alleen de naam ontbrak nog.

4 x 4

françois grand cruMijn favoriet bier? Karmeliet. Patrick mailt me: ‘Wij hebben de ambitie om uw Karmeliet van nummer één te schieten 😉‘ Het geheim om deze nieuwe winnaar te laten schitteren in België verklapt meesterbrouwer Marc Knops: ‘We gebruiken niet alleen 4 gisten en 4 hoppen, na het bottelen krijgt François in wording nog een champagne behandeling: 4 keer draaien en keren.’

‘Bier is bijna heilig in Antwerpen’

Historicus Bart De Wever vertelt: ‘Al eeuwen brouwen we hier bier, maar in de 16de eeuw gebruikten de brouwers grondwater. Ook hun afval loosden ze hierin en de kwaliteit ging de dieperik in. We hadden Heineken in plaats van bier! Zoet water aanvoeren per schip bleek te duur, totdat Gilbert Van Schoonbeke het Waterhuis bouwde en ‘deugdelijk water’ naar de brouwers voerde. En we blijven nog steeds het mekka van bier. 

françois grand cru

Maar hoe smaakt het bier nu?

Mijn persoonlijke mening: deze tripel van 9 % ruikt fris en nodigt uit om te drinken. De goudgele kleur oogt prachtig in het sierlijk glas. Ik proef een romig, vol, vettig (in de goede zin) bier met een lange afdronk, waarbij na een tijdje het bitter tevoorschijn komt. De neus prikkelt lichtjes. Topper!

françois grand cru
Fiere Britt Fieremans!

Achter de schermen

Britt Fieremans heeft haar naam niet gestolen! Apetrots staat ze de ‘Swakkes’ uit te schenken. Ik vraag haar lachend naar de logistieke hindernissen van het ‘François parcours’. ‘Elke stap gaf stress,‘ verklapt ze guitig. ‘Het ontwerp van het flesje, de stop, de verpakking,… alles kwam nét niet en gelukkig toch wél op tijd klaar. We kregen te horen dat de goudkleurige letters niet lukten om te drukken op het prachtige glas. En toen weer wél. Oef! De transporteur belde mij op dat de palletten te groot waren voor de camion. Maar voor alles bestaat een oplossing! En het mooiste moment? Goh, vooral de start van het project. We kregen een opleiding van de brouwer en hij onthulde de geheimen van de smid. Nu ben ik totaal gefascineerd door bier!’

Nog een rondje!

Wel, ik moet toegeven. Karmeliet heeft een ferme concurrent gekregen. Ik bestel ‘gère een Swakke’. Schol!

 

 

6 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.