Het ‘onvergetelijk’ boek Overspel van de Antwerpse Bob Mendes

overspel Bob Mendes

Overspel van Bob Mendes lonkt al een tijdje in mijn virtuele bibliotheek. Mijn Kobo e-reader heeft – voorlopig – een paar boeken van deze auteur. En ik koos gelukkig een toppertje, dat zich afspeelt aan mijn voordeur in de koekenstad. Jeuj!

Auteur Bob Mendes

De achternaam van deze Antwerpenaar verklapt zijn Portugese roots en Bob heet eigenlijk David. Huh? Tijdens de tweede wereldoorlog verborg hij zijn Joodse afkomst door zichzelf de roepnaam Bob te doneren. Begrijpelijk!

Na het online dichtklappen van het eerste boek, dat ik van Bob lees, surf ik naar zijn website. Wadef*ck!

Bob Mendes schrijft faction thrillers. Say what? Als je fictie gedeeltelijk of helemaal baseert op waargebeurde feiten krijg je faction. Dus de plot van zijn misdaadromans grijpt Mendes niet helemaal uit de lucht, maar is (bijna) werkelijkheid. Bibber!

Deze sinjoor heeft een hele waslijst prijzen gewonnen. Toch ben ik vooral jaloers op zijn schrijftalent én creativiteit in zijn brein. Als ik dan toch een kleine kritische noot mag kraken… de website mag wat hipper ;-).

Plot ‘Overspel’

Hoofdpersonage Thomas leidt een karig leventje als receptionist in een rendez-vous hotel. Dankzij zijn hebberige en leugenachtige ex-vrouw speelde hij zijn job kwijt in een sterrenhotel en klopt nu lange dagen en nachten in een groezelige omgeving.

Als een keurige zakenman zijn aktetas vergeet, kan hij zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Hij kopieert de gecodeerde documenten en komt snel tot de conclusie dat de farmaceutische industrie het niet zo nauw neemt met de strenge wetgeving. Een farmareus wil een nieuwe therapie snel op de markt brengen. Koste wat kost!

Helaas belandt Thomas een tijdje onschuldig in de gevangenis. Eenmaal uit het sombere huis van bewaring heeft hij zijn braaf imago van zich afgegooid en wil hij een nieuw, rijk leven starten. De documenten kunnen hem een snelle start geven. Of wint hij eindelijk de lotto?

Cover

Deze omslag nodigt me uit om te lezen. Duistere kleuren en de hotelbel refereren slim naar de bizarre bordeelwereld. Knap werk, Wil Immink!

Mijn verdict

Ik geloof dat ik mijn eerste faction-thriller heb gelezen (denk ik toch) en vooral het nawoord met uitleg over de werkelijkheid doet me lichtjes huiveren. Zelf heb ik in de farmaceutische wereld gewerkt, dus de duidelijke uitleg rond klinische studies leest enorm vlotjes. Deze machtige industrie stelt hij misschien nét iets te zwart/wit voor, maar dat mag in fictie!

Mendes schrijft slim met een flashback, flash forward, krantenbericht en een proces-verbaal. Net de juiste hoeveelheid, zodat het verhaal ‘ordelijk’ blijft. De karakters krijgen meteen lijf en leven in mijn hoofd.

Ja, ik ben overtuigd en weet heel zeker dat het niet bij één boek blijft in mijn uitpuilende boekenkast.

Leesclub

Oh ja, mijn recensie vind je ook terug bij de fijne Leesclub De Perfecte Buren.

Praktisch

Uitgeverij: Manteau

ISBN:   90 223 2170 6

Verschenen: 30 mei 2007

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*