Istanbul: een bruisende smeltkroes… ik verklap 9 topplekjes!

istanbul kamondo
Kamondo trap

Ja, ik heb ook de klassieke toeristische paden bewandeld in Istanbul. Maar af en toe ontdekte ik (bijna) geheime plekjes… Pak jouw valiezen en maak een mysterieuze, goedkope en onvergetelijke citytrip!

Pera Palace Istanbul1.Pera Palace Hotel

Het prachtig, gerestaureerde Pera Palace hotel (gebouwd einde 19de eeuw) ademt grandeur uit. Hier sliepen beroemde reizigers na een decadente treinrit met de Oriënt Express. Jawel, je stapt in de voetsporen van Ataturk, Agatha Christie en Mata Hari.

Loop binnen in de salons én bezoek de imposante lift. Ik voelde de ‘vibes’ en stelde mij de heren met hoge hoed en dikke sigaren voor. In de zetels visualiseerde ik de elegante dames tijdens een sierlijke ‘high tea’ of nippend aan een glas champagne. Hier mag je mij voor een hele tijd droppen!

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

2.Istanbul Modern – museum voor schone kunst

Istanbul Modern
Roger Bollen

Gelukkig fluisterde iemand mij deze tip in mijn oortjes. Heel even hebben we geaarzeld. De ingang is vrij …euh… ongewoon via een havenwerf.

Het luchtige gebouw van Istanbul Modern toont prachtige én verrassende werken. Een fijne prikkeling voor al je zintuigen.

Wij waren helemaal onder de indruk van het ‘sferige’ Deense werk van Olafur Eliasson. Zelfs de trap toont een ‘staaltje’ vernuft. Nadien kan je in het ‘restoran’ een hapje eten of pintje drinken met fabuleus zicht op water.

Deze diashow vereist JavaScript.

3.Onder de Galata-brug

galata brug bosporus Istanbul

 

Natuurlijk mag een klassieke boottocht op de Bosporus niet ontbreken. Zalig! Daarna wandel je onder de drukke Galata-brug door.  Drink een pintje met ondergaande zon en zicht op honderden schepen en de beroemde moskee’s.

Deze diashow vereist JavaScript.

4.Panorama Hotel

Na de toeristische ‘musts’ (Topkapi, blauwe moskee, Hagia Sophia) kan je een terrasje doen op het dak van het Panorama hotel. Dat vind je in de straat van de ondergrondse citernes. Een art deco pareltje mét hilarische liftboy! Het dakterras geeft je een adembenemend zicht. Ook ’s avonds kan je hier genieten van het lichtspel van de moskee’s. Extraatje: fijne service én goedkoop ook nog. Hun motto:

istanbul panorama hotel

5.Baklava

Turken houden van baklava… véél baklava. Een mierzoet dessert met filodeeg, siroop, olie en pistachenootjes. OK, ik hou niet zo van ‘bekkeplakkers’, maar als ik het wil proeven, ga ik naar de beste patisserie. Bij Savoy serveren ze al 50 jaar hun traditionele baklava. Ze brengen zelfs de vele bestellingen met hun ‘baklava-brommer’ naar alle hoekjes in Istanbul. Ik moet bekennen: het is hemels lekker.

baklava savoy istanbul

6.Ondergrondse Citernes

istanbul citernes

Vaak vergeten door de toeristen en zeker de moeite waard. Een opslagplaats uit de 6de eeuw dat 100 miljoen water kan bevatten.

Mysterieus en prachtig om de 336 zuilen te bewonderen.

Twee Medusa-hoofden ondersteunen de grootste zuilen. De mooie Medusa verleidde Poseidon en Athena veranderde uit woede haar haar in slangen. De enige macht, die Medusa nog had, was het verstenen van iedereen. Zij is uiteindelijk onthoofd door Perseus, die haar ‘versteningsmacht’ kreeg. (volledig verhaal lees je hier).

Deze diashow vereist JavaScript.

zalig dakterras…

7.çukurcuma: antiek, brocante én dakterras

Je kan bijna niet geloven dat je in het bruisende Istanbul wandelt… Rustige én steile straatjes vol met antiekwinkeltjes. Aanschouw de vele architecturale juweeltjes in de steegjes. Ga daarna naar 5inci Kat (i.e. vijfde verdieping) met prachtig interieur én het zalige dakterras. Wel duurdere prijsklasse.

Deze diashow vereist JavaScript.

istanbul granaatappels8.Galata

Wandel – steil naar beneden – van de Galata-toren naar de Galata-brug. Kijk je ogen uit in de vele muziekwinkeltjes, adoreer de beroemde Kamondo trappen. Een rijke familie heeft die gesponsord  – nu helaas beklad met graffiti. De beroemde Henri Bresson Cartier bracht de trappen ook in beeld. Drink zeker een versgeperste granaatappelsap bij een sapbarretje.

Deze diashow vereist JavaScript.

9.Eminönü

Als je onder de Galata-brug doorloopt, kom je aan het plein Eminönü. Schraap al je moed bij elkaar om een tijdje de drukte te trotseren. Toch is het de moeite om de Turken bezig te zien. De koks maken de beroemde duizenden ‘visbroodjes’ op hun kwakkelende bootjes. De lokale Turken schuiven aan in ellenlange wachtrijen. Drink daarbij een glaasje limonade met gepekelde groenten ;-).

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Istanbul voor mij: een bruisende smeltkroes van cultuur, geuren en kleuren en geloof. Goed voor een mysterieuze, goedkope en onvergetelijke citytrip.

 

 

 

 

 

2 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*