Pairi Daiza: het mooiste dierenpark van België… ook voor volwassenen ;-)

Pairi Daiza

Dierenparken geven mij gemengde gevoelens. Enerzijds vind ik het prachtig om deze wezens van dichtbij te aanschouwen. Schitterend dat een groot aantal wordt gered met knappe kweekprogramma’s. Anderzijds voel ik me instant droevig als ik ze in hun (te kleine) verblijven zie. Toch staat Pairi Daiza als dierenpark bij mij op nummer 1.

Pairi Daiza

Pairi Daiza opende in 1994 de deuren op de voormalige site van de Abdij van Cambron. Een vrij jonge onderneming dus. Daarom vind ik het park nog imposanter. Knap opgedeeld in thema’s met fantastische gebouwen, musea, replica’s en creatieve insteken. Met natuurlijk de hoofdpersonages van dit uitgebreide gebied: meer dan 4000 dieren.

Pairi Daiza
Mama Hao Hao smikkelt de hele dag…

Panda

Wie kent ze niet? Hao Hao, Xing Hui en hun kleine spruit – geboren in Pairi Daiza in 2016 – Tian Bao. In 2014 kwamen de twee reuzenpanda’s vanuit China naar België om deel te nemen aan een kweekprogramma. De vrouwelijke reuzenpanda is maar 12 uur per jaar loops (jawel) en daarom is de zwangerschap, geboorte en de buitelstreken van Tian Bao zo bijzonder.

Pairi Daiza
Guitige Tian Bao

Wist je dat de naam Tian Bao ‘schat van de hemel’ betekent?

GorillaPairi Daiza

Wat op mij de meeste indruk heeft gemaakt, zijn de gespierde, zilvergrijze lichamen van de gorilla’s. Met een autoritaire houding liggen ze met hun rug naar de bezoekers. Helemaal begrijpelijk! Je ziet hun imposante lijven zachtjes bewegen. Hier kan ik uren naar kijken – onder de indruk én verdrietig.

 

Olifantenkalfje gespot!

Aquarium Nautilius

Ik geef toe: ik ben niet zo voor een aquarium, maar in Nautilius kijk ik mijn ogen uit. De vele aquaria bevinden zich in de voormalige en indrukwekkende abtswoning. En dan kom je in de onderwaterwereld terecht… Vooral de kwallen poseren gewillig ;-).

Deze diashow vereist JavaScript.

Reptielenverblijf Mersus Emergo

Het grote schip – een walvisvaarder – drijft letterlijk op de vijver en hier huizen de reptielen. Alweer een creatief verblijf, maar volgens mij hap ik niet genoeg lucht ofwel krijg ik de kriebels van de slangen en insekten ;-).

Deze diashow vereist JavaScript.

Roofvogels

Oorspronkelijk was Paradisio (later wijzigde de naam) een vogelpark, maar dat is wat uit de hand gelopen ;-). De roofvogels blijven een topper.

Deze diashow vereist JavaScript.

Chinese tuin oftewel ‘de stad van de onsterfelijken’

In deze tuin kom je tot rust… helemaal zen. Je ontmoet ook een rode panda (volgens mij een soort vos, maar wie ben ik) en natuurlijk de beroemde kraanvogel, die net een lunchke verorbert.

Pairi DaizaWat nog meer?

Je verveelt je geen seconde! Behalve een rondrit met het stoomtreintje, het spelen van een oud Chinees spel (ja, ik kreeg antwoord op één van mijn levensvragen), het bewonderen van de prachtige gebouwen (Borobudur, Balinese tempel of een nagebouwd Afrikaans dorp) kan je jouw moed bewijzen.

Brouwerij en kloosterPairi Daiza

Wist je ook dat Pairi Daiza in het voormalige klooster een eigen brouwerij heeft? Het blonde abdijbier Cambron smaakt fris, pittig en vol.  Ook verkrijgbaar in wit, kriek en bruin 😉

Pairi Daiza

 

Nog wat fotookes

Deze diashow vereist JavaScript.

Leuke uitspraken!

Ganzenveer

Als je even uitrust of je zit op een terrasje, kan het zijn dat een dier even ‘op bezoek’ komt.  Aan ‘Le Moulin’ (de molen waar vroeger de monikken hun haver pletten) bedelen de ganzen om een stukje wafel of brood. Onze vriendin Ann heeft een helse schrik voor alles wat vliegt. In volledige stress jaagt ze een gans weg met een jas, waaruit een balpen valt. Ik vraag haar: ‘Wil je die gans tipexxen?‘ MIjn man valt meteen in: ‘Ann, wil jij een handtekening van die gans?’

Open kooien

Vol bewondering en wat angstig staan we een grote arend te fotograferen. Plots duikt hij naar ons toe en vliegt tegen de kooi. Ann en ik krijsen hard vol paniek en strompelen onhandig naar achter. We kijken elkaar aan en dachten helemaal hetzelfde: ‘Die kooi zal toch niet open zijn bovenaan?’

Pairi DaizaZwetende koala

Als we – eindelijk – het verblijf van de koala vinden, trekken we de deur open en blaast de warmte in ons gezicht. Natuurlijk groeit er  enorm veel eucalyptus – het lievelingseten van deze grappige diertjes. Luc ademt in en zucht: ‘Aha, hier is de sauna opgiet!’

Praktisch

Overnachten

Wij sliepen in het sympathieke Utopia hotel. Een passief huis, mooi ingericht, middenin het groen (je spot zelfs hertjes) met een heerlijk restaurant.

Tips

  • Draag comfortabele schoenen; ik deed 17.500 stappen.
  • Als het regent, kan jouw kledij best wel vies worden van de modderige paadjes
  • In het park kan je lekker eten
  • Bekijk het plan vooraf en stippel jouw route uit. Dat scheelt een paar duizend stappen ;-).

 

 

 

2 Reacties

  1. WoW, ik beleef mijn dag helemaal opnieuw, wat een fijn verjaardagscadeau!!!
    1000x dank voor de mooie dag en dit mooi naslagwerk. Top gedaan x

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*