Pastoor Toon in Borgerhout: ‘Ik woon hier geire.’

Pastoor Toon

Heel fier dat ik schrijf voor het Borgerblad. Elke 3 maanden lever ik een ‘mensen’verhaal in. Ben jij benieuwd naar de bewoners van Borgerhout? Ik ook! Samen met een fotograaf stap ik langs de grens van ons district en maak kennis met pastoor Toon, één van onze Borgerburen.

Hoge Noorden

pastoor Toon Borgerhout
Kijk eens wat vaker naar beneden! Dan ontdek je de grenstegels…

Heel veel inwoners geloven dat de Kerkstraat fungeert als grens van Borgerhout, maar dat is helemaal niet zo. Die grens loopt echt dwars door de zijstraten van de Kerkstraat en verder naar het Noorden. Kijk maar op de kaart ;-). Wij stappen langs de grens door de Kortrijkstraat en vinden in de zijstraat Goedendagstraat een prachtig pand naast de kerk.

 

Trouwe tweewieler

Pastoor Toon wil net met zijn fiets vertrekken als wij hem ‘onderscheppen’. ‘Ja, dat is mijn grote hobby. Ik maak zoveel ik kan uitstapjes en als het weer meezit een grote uitstap. Meestal fiets ik langs de knooppunt routes met een paar vrienden.

 

De pastorie

Ik woon al sinds 1965 in Borgerhout en sinds 1991 in dit prachtig huis naast de Sint Annakerk. Ik voel me soms schuldig, dat ik helemaal alleen in zo’n groot huis woon. Maar ondertussen zijn mijn medebewoners helaas overleden. Ik blijf alleen over. Meestal zit ik in mijn keuken. Ik eet daar en kijk er TV.

pastoor Toon Borgerhout

Krugerpark

Mijn favoriete plekje in Borgerhout blijft het Krugerpark. Dat heeft al heel wat veranderingen ondergaan. Eerst was het volgebouwd, nadien was het ‘teveel park’ en heeft men terug bomen weggedaan. Heel wat omwonenden werden betrokken om er terug een ‘open’ park van te maken. Een fijne plek waar iedereen met elkaar in contact komt.

Glorietijd

Met veel plezier was ik aalmoezenier bij de Chiro. Ik stak daar veel tijd in, maar dat was zo plezant. Maar de echte glorietijd kende ik van ’69 tot ’75 in jeugdcentrum De Cluys (nu heet het Kras). We waren de eersten, die de deuren open stelden voor +16-jarigen. In de jaren 70 heb ik met een groep gelijkgezinden de buurtwerking De Drei Pleintjes opgericht. Wij zaten toen in een oude beenhouwerij, nu zit de vereniging in de Wijnegemstraat.

Gaat niet lopen!

Het is toch zo jammer dat de oorspronkelijke Vlaamse bewoners hier in de buurt vaak vertrekken.

De diversiteit geeft een mooi evenwicht. Deze straat is eigenlijk een voorbeeld hoe het wél kan. Bij het straatfeest viert iedereen mee. Zo prachtig. Ja, ik woon hier geire!’

 

Meer lezen?

  • Het BorgerBlad digitaal lezen? Het kan hier. Psssst, kijk ook eens op pagina 28 (bloos bloos)!
  • Borgerhoutse Tante Wieza
  • Het verhaal van Helga en Ahmida

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*