Patrick Van Gompel klapt uit de biecht over zijn François

françois grand cru

Ja, ik ben fan van François Grand Cru – het smaakvolle bier, dat Patrick Van Gompel onlangs heeft gelanceerd (klik hier) als één van zijn verwezenlijkingen. Maar ik wou nog wat dieper graven en meer weten. Dus legde ik het vuur aan zijn schenen met mijn nieuwsgierige vragen 😉

françois grand cruKan je jouw rol beschrijven in het proces? Hoe groot was jouw aandeel in het ontwerp van de François?

De taken zijn goed verdeeld. Mijn vriend François Huysmans en zijn vrouw Britt Fierens organiseren de productie en de financiële kant van de zaak. Brouwer Marc Knops brouwt als geen ander. Ik verzorg de pers en de promotie en denk mee over van alles en nog wat.

De vier mensen van Expert Beers vullen elkaar wonderwel goed aan. Zo hebben we bijvoorbeeld samen heel lang gepraat over het concept en de smaak van het nieuw te ontwikkelen bier. Ondertussen smeden we, uiteraard, al nieuwe plannen. Al willen we eerst de François Grand Cru goed in de markt zetten.

Hoe hebben jullie de smaak bepaald?François Grand Cru

We hebben met de vier mensen van Expert Beers eerst lange droge avonden gepraat over smaken. Brouwer Marc Knops noteerde in zijn geheugen en al denkend kwam hij uit bij een bijzonder recept met vier welbepaalde gisten en vier uitgelezen hopsoorten.

Het praten over smaken was ook een soort afvallingskoers: wat willen we juist wél en wat willen we juist niét. We kwamen er betrekkelijk snel uit: het recept van de François Grand Cru overtrof onze verwachtingen.

Wat was het mooiste moment?

Voor mij de start van ons eerste brouwsel. Daar hadden we een speciale dag voor uitgekozen: zondag 15 januari 2017. De dag dat ik 60 werd. Ik wilde een speciale datum om nooit te vergeten. Wie weet wat er allemaal nog volgt.

Verklap jij ook het moeilijkste moment?

Het moment waarop we dachten dat de flessen niet op tijd vanuit Italië in Reet zouden geraken… Maar ze waren wél op tijd.

Wat zou je anders doen, mocht je herbeginnen?

Hadden we geweten dat we zo gigantisch veel aandacht zouden krijgen in de media, hadden we eerst méér bier geproduceerd. Maar we zijn niet ongelukkig. Alle begin is moeilijk. Het is aftasten. Je weet uiteindelijk nooit hoe de markt reageert.

6.000 flesjes lijkt me een kleine hoeveelheid. Hoe komt het dat jullie niet meer produceren voor een lancering?

We staren ons niet blind op de productie van andere brouwers. Overigens, Inbev produceert in België jaarlijks 9 miljoen hectoliter….. We willen in de eerste plaats kwaliteitsbier maken. Half juli 2017 kunnen we weer 12.000 flesjes op de markt brengen. Daar is nu in voorverkoop al 40 % van weg.

Hoe tevreden ben je nu?

Je hoort ons niet mopperen. We zijn redelijk tevreden. We zijn nu aan het uitkijken naar buitenlandse markten en we zoeken naar extra brouwcapaciteiten. We denken ook al na over nieuwe bieren.

françois grand cru
Britt serveert met de glimlach!

Waar kunnen we François kopen? En in Nederland?

François Grand Cru wordt verdeeld in de drankenhandels die zijn aangesloten bij Prik & Tik (zie lijst op www.expertbeers.com) en bij Wineworld in Kontich. Voor Nederland zoeken we nog een verdeler.

Welke zaken serveren de François?

In restaurant De Schone van Boskoop in Boechout. En in twee cafés: D’Vine op de Grote Markt in Turnhout – dat was zo tof, de uitbater heeft me zelf gecontacteerd – en ook nog in het bekende café De Groote Witte Arend in Antwerpen. We willen nog meer horecazaken bereiken, maar dat zijn we nog aan het organiseren.

Zijn er al restaurants, die aangepaste gerechten suggereren?

Chef Wouter Keersmaekers van De Schone Van Boskoop in Boechout denkt bijvoorbeeld aan een geweldige combinatie met fazant. Maar verder past François Grand Cru bijzonder goed bij harde kazen. Er zijn ook mogelijkheden met witloof met ham en kaassaus in de oven.

François Grand Cru doet het ook goed bij Oosterse gerechten. Verschillende fijne smaakcomponenten zijn in perfecte harmonie met pittig gekruide Oosterse vlees- of visgerechten.  Al blijft François Grand Cru vooral een degustatiebier.

Tenslotte ben ik benieuwd naar jouw boeken: fictie of non-fictie? Wanneer is de lancering?

Non-fictie. Levensecht. Drie boeken en een toneelstuk. Je hoort het wel wanneer ze klaar zijn. Ik heb de voorbije jaren geleerd dat ik wat minder over mijn plannen moet praten en nog wat harder moet werken. Zo helpe mij god.

 

Enneuh… eén van mijn vrijwillige bierproevers – Filip – wilde nog meer weten. Zijn antwoorden lees je binnenkort op Bierista.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*