Prinseneilanden Istanboel: ontdek deze magische plekjes!

Istanboel Adalar Prinseneilanden Büyükada

Op een boogscheut van Istanboel liggen de Prinseneilanden te blinken. Pareltjes, die de Turken helemaal voor henzelf houden. Voeg een dagje ‘Adalar’ oftwel Prinseneilanden aan jouw citytrip toe. Je zal me eeuwig dankbaar zijn 😉

Hoe bereikbaar?

Istanboel Adalar Prinseneilanden Büyükada
Bijna alleen op de boot!

Easy Peasy! Vanuit Istanboel neem je de boot op het Eminönü plein (mijn man blijft het halsstarrig ‘moemoe’ noemen). Neem een goedkoop ticketje (7,5 TL = nog geen 2 EUR), stap op de boot en laat je anderhalf uur wiegend varen. Van een goedkoop tripje gesproken!

Wij hadden stromende regen (natuurlijk!) en de ober bediende de erg weinige gasten met veel flair. We kregen zelfs een gratis theetje! Geniet van het (ei)landschap; Dirk heeft met zijn arendsogen dolfijnen gespot.

Istanboel Adalar Prinseneilanden Büyükada

Wat kan je doen?

We kozen voor Büyükada (letterlijk ‘groot eiland’).  De andere kleine eilandjes lokken vooral strandliefhebbers. Zonnen op de strandjes zat er voor ons niet in. Gelukkig bleef het overdag droog.

Tijd om te verkennen… per paard en koets! Auto’s zijn hier (bijna) verboden; enkel politie, ziekenwagen en de stadsdiensten rijden met hun stalen ros. De overige bevolking snort met elektrische golfkarretjes of scooters.

Grote eilandentocht

Meer dan een uur rij je keizerlijk rond in jouw kleurrijke koets.

Onze koetsier reed een fietser bijna in de prak. Djiezus! De verplichte stop bij een café-restaurant Eskibag heeft ons zo gecharmeerd, dat we de dag er terug naartoe zijn gewandeld. Magisch uitzicht en yummie octopus (oftewel ahtapot).

Deze diashow vereist JavaScript.

Fietsen

Je kan bij de vele winkeltjes een fiets huren. Opletten: buiten staan deftige exemplaren, maar goede bronnen hebben ons ingefluisterd dat je meestal een krakkemikkig geval meekrijgt.

Wandelen

De koets gaat in een rotvaart door de straten, dus hebben we de tocht nog eens te voet gedaan om alles nauwkeuriger te aanschouwen. De moeite! Fijne natuur, het haventje met de vissers, de zee, het levendig stadje, prachtige huizen en… de stilte.

Deze diashow vereist JavaScript.

Waar eten?

Niet twijfelen: bij Eskibag! Ontdekt tijdens onze rondrit. Sympathiek, machtig uitzicht en heerlijk… Bij goed weer kan je ook op hun strand terecht. Vanuit het stadje is het een wandeling van 5,5 kilometer.

Deze diashow vereist JavaScript.

Waar drinken?Istanboel Adalar Prinseneilanden Büyükada

Ja, je kan op veel toeristische plekjes een terrasje doen in het stadje of aan de zee. Neem de moeite om wat verder te wandelen – naast de zeemeermin en naast het kleine vissershaventje – en stap een verscholen barretje binnen naast een bootherstelloods.

Deze diashow vereist JavaScript.

Overnachten

Deze diashow vereist JavaScript.

Wij kozen voor Comfort Hotel vanwege het terras met zicht op zee en haven. De kamer zelf bleek heel simpel. We hebben zelf handdoeken moeten wisselen. Duh! Maar het ontbijt was ver boven onze verwachting met persoonlijke service van de eigenaar. Top!

Speciale hotelletjes

Als je de échte grandeur wil ervaren, kies je voor Splendid Palace.

Een paar straten van de zee vind je een door Tripadvisor goed aangeschreven pension. Wij dronken een pintje op het tof terras bij Anastasia Meziki.

Istanboel Adalar Prinseneilanden Büyükada
Detail op het terras van Anastiasia Meziki

Overtuigd?

Eigenlijk mogen Adalar (of de Prinseneilanden) met hun Griekse charme echt niet ontbreken als je Istanboel bezoekt. Je zal me eeuwig dankbaar zijn 😉

Wil je nog meer tips in Turkije?

Mijn favoriete en niet zo bekende tips in Istanboel

De klassieke toeristische plekjes in Istanboel

Het gewone leven in Göktürk

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*