Antwerps boek: Tot de duivel het schip keert. Lezeuh!

tot de duivel het schip keert

Of ik mee wil ‘inpluggen’ in de leesclub ‘Samenlezenisleuker‘? JAAA! Of ik het boek ‘Als de duivel het schip keert’ wil recenseren? JEUJ!

Cover

Adembenemend, sinister, zwoel, somber, spannend. Allemaal woorden, die in me opkomen als ik de cover bekijk. Zeker een omslag als ‘lokker’ om het boek vast te nemen.  Blijkt dat schrijfster Nathalie de cover zelf ontworpen heeft. Straffe dame!

 

Veelbelovende start

Met plezier lees ik hoe Maryze zich als dochter van een Antwerpse reder wil ont-‘poppen’ (letterlijk en figuurlijk) tot werkende en zelfstandige vrouw.  Helaas willen de mannen enkel en alleen dat hun vrouwen en dochters zorgen voor henzelf en het huishouden. Liefdadigheidswerk kan wél, want dat is goed voor de reputatie. Hoe frustrerend voor Maryze!

 

Vervolgens leer ik Madame Elsa kennen. Een wrede, listige ex-hoer, die jonge meisjes oppikt aan de kade, hen drogeert en in haar ‘winkel’ laat werken. En elke avond steekt de Madame heel wat bankbriefkes in haren glorieuze boezem van de gegoede mannen met hun ‘smetteloze’ reputatie.

 

De tegenstelling van deze twee figuren in dezelfde stad bouwt de unieke sfeer op én een zinderende verhaallijn. Met verbazing maak ik kennis met intrigerende figuren en weet ik dat ze in verbinding met elkaar (gaan) staan. Mijn nieuwsgierigheid groeit… en groeit.

 

Duivelse titel

Als een ‘duiveltje’ op mijn schouder zit de titel tijdens het lezen wat in de weg. Ik heb die langs alle kanten bekeken, gedraaid, gewikt en gewogen. En nog kan ik er geen touw aan vastknopen. Ik zie de link niet met het boek. Dat zal wel aan mij liggen. Kan iemand me uitleg geven. Anyone?

 

Plot

Het verhaal speelt zich af in Antwerpen – mijn koekenstad – in het begin van de 20ste eeuw. Ik kan heerlijk meewandelen door de Antwerpse straten en pleinen. Vind ik leuk!
We leren een aantal figuren kennen met ‘schoon’ uitgediepte karaktertrekken. Sommige verdorven, anderen met ambitieuze dromen. Alle figuren linken met en naar elkaar met drama en romantiek. En als een ‘duiveltje’ uit een doosje snap ik pas bij het laatste hoofdstuk dat het boek gaat over beginnend feminisme.

Mijn verdict

Natuurlijk ben ik wat bevooroordeeld als ‘Antwerpse’, toch kan ik het boek warm aanbevelen. Je waant je terug in de tijd met een schrijnend verschil tussen arm en rijk, man en vrouw, hoerenkast en liefdadigheid. De personages leven en nemen je mee in hun belevenissen. En de laatste alinea laat het beeld op de cover blinken!

Praktisch

ISBN 978-90-824553-0-4

Groepsrecensie lezen kan je hier.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*