Turkije door een andere (zonne)bril: leven in ‘gewoon’ stadje Göktürk

Jasmine en Ebru

6 weken leven in een ‘normale’ Turkse stad. Geen badplaats. Mezelf onderdompelen in het dagelijks leven. Ik kijk nieuwsgierig om me heen en laat je meegenieten van mijn ervaringen in Göktürk.

Zwerfhonden

Je kan er niet omheen. Soms letterlijk niet. Overal zie je zwerfhonden. Lieve beestjes, goed onderhouden met hun buikje rond. Meestal met een chip in hun oor. Huh? Na wat navragen en opzoeken bij Mr. Google vind ik het fijne antwoord.

Turkije heeft al lang last van meutes zwerfhonden, die een aantal ziektes naar de dorpen en steden brachten. Vervelend! Hun oplossing: de zwerfhonden oppakken en naar speciale shelters brengen.

Als de hond tiptop in orde is, brengt men die terug naar de oorspronkelijke plek.

De bevolking zorgt voor de honden alsof het hun eigen huisdier is. Ze krijgen overal eten en affectie. Een goede praktijk om dit ‘probleem’ op lange termijn zorgzaam op te lossen. Knap! Ondertussen nemen een aantal Turkse gezinnen een hond op in hun gezin. Voor Starbucks staat een hele grote bak met hondenvoer en Dirk zag iemand zelfs koffiekoekjes aan de ‘blackies’ doneren.

BBQ in het parkGöktürk Turkije

Graag verkennen wij een buurt te voet. Via Google Maps heb ik een natuurpark met vijver gespot. We vragen in onze onmiddellijke omgeving waar we de bus kunnen nemen naar het park. Niemand weet waar we het over hebben. Huh? Dan gaan we te voet op pad. En ja hoor, we vinden een OVERVOL park met honderden aangestoken BBQ’s. Enkel en alleen moslim-gezinnen. De vijver is omringd door grote hekken. Damn!

Later komen we te weten dat Syrische moslims daar (en op heel veel weides en bossen naast de autostrade) picknicken. En alle andere Turken eten op zondag (en andere dagen) in de overvolle restaurants. Just saying!

Göktürk Turkije
Zelfs hun eigen koffiezet hebben ze bij!

Coöperatieven

Als we het raam uitkijken zien we tussen een villawijk en de autostrade een groot stuk grond, waarop een groep boeren groenten verbouwen. De Turken werken meestal 6 op 7 dagen, dus ik zie dagelijks een 30-tal landbouwers op redelijk snel tempo werken in weer en wind met allemaal dezelfde ‘gele bottekes’.

Göktürk Turkije

De aanvoerder (denk ik) heeft een volledige gele outfit. In onze onmiddellijke omgeving kan men onze vragen hierover niet beantwoorden. Ik vermoed dat men hier de Syrische Moslims inzet. Maar het is mijn veronderstelling.

Zorgzaam

Zelden heb ik zo’n vriendelijke en zorgzame mensen ontmoet. Op straat, in de winkel, in de restaurants,… in ‘ons’ café ‘Rookie’s Bar’ komt zelfs de eeuwig vriendelijke eigenaar met een schoteltje verfrissingsdoekjes, nadat een hond zijn kop een 10-tal keer onder mijn arm had geduwd om hem te strelen.

Als Dirk eindelijk eens een gewone kebap wil eten, gaan we om de hoek naar Adana: een gezellig en druk restaurantje. We vragen de menu en de ober lacht vriendelijk en verdwijnt naar de bloemenwinkel naast de deur. Even later komt Jasmine – een Duitse dame – de menu helemaal vertalen met haar eigen suggesties.

Jasmine

Göktürk Turkije
Jasmine in haar pas geopende zaak!

Ze nodigt me meteen uit om eens binnen te springen en een theetje met haar en haar assistente Ebru te drinken. Dat laat ik niet koud worden! Jasmine is geboren en opgegroeid in Duitsland en is na haar studies haar man gevolgd naar Turkije. Na een 10-tal jaar als architecte, heeft ze nu haar bloemenzaak Kaiser’s Garden. Ze verklaart vurig: ‘Want dat mis ik hier ontzettend hard: mooie boeketten.’

Ik vraag haar of de Turkse bevolking dezelfde ‘bloemencultuur’ heeft. Ze lacht hard: ‘Neen, een Turk zal niet gemakkelijk bloemen kopen, want die verwelken. Hij spendeert liever zijn geld aan baklava. Maar ik wil daar verandering in brengen.

Na een weekje hebben we het door dat we in een ‘elitaire’ buurt zitten. En dat verklaart meteen de portiers in alle appartementen en in de villawijken. De dure auto’s razen voorbij in de straten van Göktürk: BMW, Audi, Porsche, Maserati, Lamborghini,.. Trouwens, denk nooit – écht nooit – dat een auto stopt voor een zebrapad!

Göktürk Turkije
Hier denk je 2 x na voordat je in de foute richting rijdt…

Jasmine zit in de juiste buurt om de rijke Turken te overtuigen om  ‘exclusieve’ boeketten te kopen. Ze biedt ook workshops aan – enkel op uitnodiging! Ik vraag haar of ze een business plan heeft: ‘Ja, natuurlijk! Volgend jaar in mei open ik een tweede winkel in Duitsland’. Dat gaat deze ambitieuze en lieve dame lukken!

Istanbul

Ik voel me hier thuis (hoewel het leven in Göktürk 40% duurder is dan elders), maar ik wil ook Istanbul verkennen. Ook benieuwd?

 

 

 

 

4 Reacties

  1. Knap gebracht! Ik ben al in Istanbul geweest en het is vrij westers! Maar dat heeft ook zijn Charmes 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.