Wintertent. We hebben ze al maanden niet nodig. Maar de koude dagen komen met rasse schreden dichterbij.
Overwinteren
Tijdens de eerste weken van de Corona lockdown beslisten we om een jaar in een camper te leven. Trager (be)leven, meer ervaren, minder luxe, genieten in ons Belgenland.
En we hebben ‘sjans’ gehad. Zo’n mooie zomerdagen én nachten. Heerlijke temperatuur en bijna constant hebben we buiten geleefd.
Beslissen!
Stilaan bevragen we andere camperaars naar een ‘wintertent’. Heel veel keuze – voor een camper – bestaat niet echt. Als we in de winter de buitenlucht (en licht) willen capteren, dienen we te beslissen. Right!
Advies? Not!
Na onze geweldige week in Nieuwpoort rijden we naar The Camping Store in Evergem. We zijn onder de indruk van de grootte van de winkel, bekijken de tenten en vragen raad.
De kerel achter de balie krabt in zijn haar en laat een folder zien. We maken ons zorgen over de koude lucht, die onder de camper in de tent kan komen en hoe we die kunnen tegenhouden met een stuk zeil.
‘Tsja,’ mompelt de bediende, ‘je kan zo’n rail met TEC 7 op jouw deur kleven en een sleeve inschuiven.’ ‘Ahum,’ antwoord ik venijnig, ‘TEC 7?!? En u weet toch dat een camper een schuifdeur heeft. Bij het openen of sluiten, waggelt die tent dan mee heen en weer?’ We verlaten de zaak.
Bax
Dankzij een tip op camping Kompas rijden we naar Bax in Bergeijk. De winkelbediendes verwelkomen ons vriendelijk en het aanbod is imposant. Vooraf hebben we toch nog wat opzoekwerk verricht en we willen een opblaasbare Kampa tent Makkelijk op te stellen.
Ook zo snel overtuigd?
De verkoper schudt zijn hoofd als we ons plan voorleggen. ‘Een échte wintertent bestaat niet,’ begint hij, ‘maar als alternatief kan je best kiezen voor kwaliteit. Een opblaasbare tent klapt in elkaar bij veel wind, regen of sneeuw.’
OK. Hij overtuigt ons om te gaan voor een Unico Camper 350 met kuipzeil. We zijn 2000 EURO armer, zucht.
Wintertent: eerste keer omhoog!
Vervolgens blijft het goed weer en hebben we onze nieuwe wintertent niet nodig. Als we wat langer in Pont de Berguème staan, willen we opstellen. Gelukkig hebben we hulp van vrienden Charel en Karin, die ons vergezellen. De instructies stellen weinig voor en een filmke vinden we niet.
Hoe lang?
Na 2 uur zwoegen met 4 personen – wat bloed, véél zweet en bijna tranen – staat de tent. Nog niet helemaal zoals het moet. Dirk en ik kijken wanhopig naar elkaar. Waarom kozen we niet voor de oppompbare? Hoe gaan we die klus met zijn tweetjes klaren?
Tips om ze efficiënt(er) op te zetten zijn welkom!
Eerste keer omlaag!
Tenslotte beginnen Dirk en ik aan de afbraakwerken na een paar dagen heerlijk kamperen. Schitterend zonnetje, perfect om de wintertent plat te leggen. Terwijl we stap-voor-stap (zonder ruzie!) het omgekeerde proces inzetten, overleggen we constant hoe we het de volgende keer beter kunnen.
Hoera!
We werken met zijn tweetjes gestaag gedurende 2 uur. De piketten gewassen en afgedroogd en de tentzeilen droog en netjes opgeplooid. ‘Hoera,’ juich ik, ‘alles past terug in de zakken!‘. We kuisen ons zweet af en zetten ons met een thee in de zon.
Tsja, wintertent is ook een sport!
Incompleet
’s Avonds zitten we in onze camper (zoals voordien). ‘Ik mis onze wintertent. Onze huiskamer, ons kantoor, ons salon met zicht op de Ourthe.’
Oh ja,…
Onze allerbeste aankoop: een elektrisch vuurtje Mestic MKK-230 voor amper 30 EURO. Dat zorgt voor lekkere warmte in no time in onze wintertent én camper.
Meer lezen?
Wat doen jullie toch heel de dag in de camper?
Blauwe Meer Lommel: ontdek een Sahara en huiver bij een begraafplaats
De cijfers: 3 maanden leven in een camper
Bohan – pareltje om te kamperen.
Dinant, verschrikkelijke ervaringen
Danouise, wie wil er kamperen tussen de wijnranken?
Bekijk al onze bestemming hier.
Wil je ons volgen?
Dat kan via Polarsteps.
Laat een reactie achter