AirBnB is ‘easy’. Zo lijkt het toch. Iedereen kan een kamer, appartement, boot, huis of boomhut verhuren. Slapend rijk worden. Toch?
1. Vergunningen, vergunningen.
Eerst en vooral dient jouw ‘listing’ (= kamer, woning, appartement) brandveilig te zijn. Neem dit niet lichtzinnig op, want het is nodig. Stel dat jouw woning afbrandt en/of nog erger iemand overlijdt… Je dient de veiligheid van jouw gasten te garanderen. Punt.
Brandveiligheidsattest: voordat je dit kan aanvragen (én betalen), moet je volgende elementen bewijzen:
- 1 extra evacuatiemogelijkheid
- brandwerendheid van wanden en buitendeur
- keuringsverslag elektriciteit (herkeuring elke 5 jaar)
- conformiteitsattest gastoevoer
- branddetectie
- brandblusapparaten (jaarlijkse herkeuring)
- uitbatingsvoorschriften (plan, instructies bij brand, contactgegevens)
- logboek van nodige controles (sommige elke 3 maanden) en onderhoud
2. Aanmelden toeristische logies
Bij het aanmelden van jouw toeristische logies heb je het brandveiligheidsattest nodig en moet je voldoen aan de uitbatingsvoorwaarden. Inderdaad, jouw ‘listing’ bevat het nodige meubilair en toebehoren (dus ja, vooraf richt je jouw woning in).
Sluit de nodige verzekeringen af.
3. Listing op AirBnB publiceren
Gasten kunnen jouw listing vinden als je deze hebt gepubliceerd. Zorg voor goede foto’s, praktische informatie en heel wat tips over de buurt. Liefst minstens in 2 talen. Oh ja, de hele wereld kan boeken.
Zelf heb ik al mijn tips zowel op AirBnB staan, als in een informatiemap in het appartement en op onze website BnB Antwerp.
Maak voor jezelf een prijzenpolitiek. Let op jouw onkosten, de concurrentie voor soortgelijke listings, de evenementen in de buurt en het publiek, dat je wil aantrekken.
4. Eindelijk een boeking!
Sssspannend! Heb je gekozen voor een persoonlijke ontmoeting (niet aan te raden tijdens Corona), dan heb je hopelijk goed afgesproken hoe je elkaar vindt. Denk eraan, gasten reizen, hebben stress en kijken niet constant op hun horloge.
Zo zat ik te wachten op een Indische familie en we hadden rond 17 uur afgesproken. Rond half zes stuur ik een vriendelijk bericht. 'Are you somewhat in the neighbourhood?' Na tien minuten krijg ik een antwoord. 'We are stuck in a traffic jam in.' 'Where exactly?' vroeg ik. ' In Paris.'' Gelukkig lees ik graag ;-).
Ofwel heb je gekozen voor een ‘self check-in’. Hiervoor investeer je in een codeslot (op afstand te wijzigen) en/of sleutelkastjes. Denk ook aan reservesleutels. Zorg dat de gasten hun praktische informatie vooraf ontvangen, zodat ze moeiteloos binnen kunnen.
5. Nazorg
Investeer in ruim voldoende en kwaliteitsvolle lakensets, hygiënische onderlakens, extra kussens en handdoeken.
6. Betaling ontvangen, gna gna!
Elk platform (AirBnB, Booking.com,…) heeft een eigen proces en systeem. Bij AirBnB ontvang je jouw centen zodra de gast heeft ingecheckt. Minus hun commissie natuurlijk. Die bedraagt 15% (vanaf december 2020). Goed geregeld.
Voor december 2020 rekent AirBnB 4 % aan de host en tussen 10 en 20 % aan de gasten.
7. Zelf betalen, zut!
Helaas dienen we zelf ook een en ander te betalen:
- City Tax Stad Antwerpen: 2,25 euro per persoon per nacht
- Belasting op Horeca Stad Antwerpen: 250 à 500 euro per listing per jaar
- Beroepsinkomsten belastingen
- Nutsvoorzieningen (internet, TV, elektriciteit, water,…)
- Verzekeringen
- Poetsteam
- Wasserij
Heb je schrik gekregen?
Niet nodig, maar echt eenvoudig is het toch niet. Tenslotte kan je ook als privépersoon verhuren. Dan dien je dit in jouw personenbelasting te integreren. Vraag raad aan jouw boekhouder. Maar de 7 stappen blijven dezelfde.
AirBnB, slapend rijk worden?
Niet echt, maar love my job! Ja, je hebt heel wat competenties nodig. En ja, ik vind het leuk! Mijn advies: maak een business plan zoals voor elke onderneming.
Laat een reactie achter