De Mexicaanse methode geeft je een onversneden versie over hoe België en Nederland hoofdacteurs spelen in de onderwereld van ‘ice’.
Auteur
De Belgische Arthur Debruyne werkt als freelance journalist voor Het Financieele Dagblad, De Tijd, De Morgen, en MO*-magazine. Als Latijns-Amerikaans correspondent leefde hij ettelijke jaren in het gevaarlijke Mexico. Als één van de weinige (misschien we de enige) slaagde hij erin om een aantal Mexicaanse drugswerkers te interviewen, zowel in de gevangenis in Nederland als bij hen thuis. Straf!
Cover
Shout out naar de ontwerpers van DSP Design en Prepress Studio. De Mexicaanse vlag als volgelaatsmasker en de zwarte achtergrond met de chemische elementen van meth. Knap.
De Mexicaanse methode: het verhaal
Meteen helpt Debruyne de mythe uit de wereld dat Crystal Meth een ‘jonge drug’ is. Helaas bestaat het eigenlijk al sinds de jaren dertig bekend als ‘Pervitin‘. Meer nog, Hitler zette deze ‘Tankschokolade‘ in als essentieel onderdeel van invasies (en zelf was hij ook verslaafd).
Tot de jaren zestig gaat grotendeels de wereld gebukt onder een aanzienlijk meth-gebruik; zelfs tijdens de tweede wereldoorlog injecteren de Japanse kamikazes zich met ‘hiropon’ (meth dus) en gebruikt de medische wereld het als anti-depressiva.
Ondertussen heeft het Mexicaanse Culiacan zich de status als ‘El Narco’ hoofdstad aangemeten. Arthur Debruyne begint zijn zoektocht naar ‘het verhaal’ als een paar Mexicaanse boeren in Nederland worden opgepakt. Hebben de Mexicaanse drugskartels in Nederland een ‘bijkantoor’ geopend, gepaard gaand met het vele geweld? Wat is er aan de hand?
Dankzij de vele interviews en opzoekingen weet Debruyne dat ‘drugskartels’ eigenlijk niet bestaan. De drugswereld evolueert naar een veel slimmer model. Snel schakelen, aanpassen, kleine coalities, risico’s nemen en erkennen.
Hij ervaart dat de Mexicaanse experten vaak afgeschilderd worden in de media als ‘dé drugsbaronnen’ tot hun eigen ergernis. Daarom willen ze hun échte verhaal in de media.
Mijn gedacht
Een enorm straf boek én verhaal! Regelmatig spoken ‘Breaking Bad‘ en ‘Undercover‘ – soms onterecht blijkt – door mijn hoofd. Waar de chemieleraar Walter White wat meewarig kijkt naar de hobbyistische manier van werken en een professioneel lab neerzet… Waar de Nederlandse Ferry Bouman aan de touwtjes trekt van de Nederlands/Belgische drugsverkoop…
Debruyne heeft zijn nek uitgestoken (veel Mexicaanse journalisten hebben hun job met hun dood bekocht) en met veel moed de Mexicaanse koks ondervraagd. Hij geeft gelukkig ook een weergave hoe de politie over de grenzen samenwerkt en successen boekt. Mooi dat Arthur Debruyne historische en huidige context meegeeft en enorm diep onderzoek heeft uitgevoerd. Aanrader!
Laat een reactie achter