Alles geeft licht: een boek als kadootje aan jezelf

alles geeft licht

‘Alles geeft licht’ gaat over een zoektocht naar lichtpuntjes, vooral als je het moeilijk hebt. Over verwondering, fosforescentie en innerlijke gloed.

Auteur

De Australische Julia Baird schrijft columns voor de International New York Times, de Sydney Morning Herald en is gastvrouw in een Australische review show The Drum. En uiteraard schrijft ze ook non-fictie boeken, waaronder een biografie van koningin Victoria. Ze maakte ook rapporten over huiselijk geweld in Australië. Zelf heeft ze een aantal keer vreselijke kanker overwonnen, wat haar deed nadenken over ‘licht’.

Cover

Lichtgevend! Aangezien Baird de fosforescentie najaagt in de oceaan, waan je jezelf ook onder water. Mooi!

Alles geeft licht: waarover gaat het?

We hoeven geen deur open te breken. We weten allemaal dat natuur, beweging en vriendschap goed is voor ons welzijn. Maar wat geeft ons licht als we ons in het duister begeven? Tijdens mindere dagen, periodes of tijdens ziekte? Wat maakt ons foscorescerend? 

Baird zwemt elke ochtend in oceaan om 5 uur ’s ochtends. Niet alleen het in groep zwemmen in de natuur maakt haar blij, maar vooral het najagen van die lichtgevende golven. Die zie je niet elke dag. Ze verwondert er zich over. Dat laat haar dagen op wolkjes lopen.

Het doet me meteen denken aan het vissersdorp in Gran Canaria. Elke dag zien we vanop ons terras de bejaarde dames samen de zee in stappen, giechelend en gillend van plezier. Daarna zetten ze zich op het strand en spelen ze de hele dag bingo. De mannen zie je op de dijk elke dag - elke dag - domino spelen, elkaar het nieuws van de dag vertellend. Hier zie je geen eenzaamheid. Dat geeft licht.

Vooral verwondering geeft licht. Verwondering voor kunst (ja!) en de natuur. Jezelf klein voelen maakt je kalmer. Echt de stilte opzoeken. Geen verslaving aan ‘bijval van anderen’. Zoals de quote van Eleanor Roosevelt: ‘Niemand kan jou een minderwaardig gevoel geven, tenzij je daar zelf toestemming voor geeft.’

Julia Baird hecht ook waarde aan geloof. Niet aan de kerk, die heel wat minderheden in de kou laat staan. Gewoonweg respect voor anderen en vooral respect voor ouderen. Zij hebben een leven vol wijsheid. 

Mijn gedacht

‘Alles geeft licht’ laat je nadenken over jouw leven. Wat nu echt belangrijk is en hoe relaties je beter doen voelen. Elke avond vraag ik aan mijn man welke 3 momenten die dag de moeite waren. En regelmatig hoor ik hem zeggen: ‘Ik heb zo genoten van de zwaluwen.’ Een moment van verwondering.

Sorry, ik heb heel wat oortjes in het boek gevouwen met wijze uitspraken, anekdotes en quotes. Ja, het boek prikkelt en geeft je zin in een kalm(er) leven vol rust, natuur en vriendschap. Een kadootje voor jezelf.

Zie en hoor Julia Baird zelf :-).

Praktisch

Uitgeverij: Ambo Anthos

ISBN: 9789026358531

Lees hier een fragment.

Meer lezen

Perzik bloesem lente

Sneeuwvlokken in Teheran

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Het geroofde kookboek: wat een turbulent en tragisch familieverhaal! -
  2. De honderd jaar van Lenni en Margot: een intens boek over vriendschap, het leven en de dood. -
  3. Waarom ik van je hou: een fijn vragenspel voor koppels -
  4. Het simpele pad naar rijkdom: verrassend inzicht hoe jij wel/niet kan investeren -

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.