De Kinderkolonie grijpt je naar de keel. Over fascistische jeugdkampen.

De Kinderkolonie

De Kinderkolonie van Manuela Piemonte baseert zich op historische feiten. Meer nog, de schrijfster heeft zelf een deel van haar vakantie doorgebracht in een zomerkolonie. Slik!

Schrijfster

De debuutroman van Manuela Piemonte ‘De Kinderkolonie’ (of in het Italiaans Le Amazzoni) maakt meteen indruk. Deze Italiaanse werkt als vertaalster Spaans en Engels en schrijft voor tijdschriften.

Eerder bracht ze ‘Garden‘ uit onder haar echte naam Emma Romero, waarmee ze hoge ogen scoorde in haar moederland. Tiens, heeft ze dan een pseudoniem gebruikt voor dit beladen onderwerp? .

Manuela Piemonte De Kinderkolonie

Cover

De omslag van het boek geeft meteen de sfeer weer van deze historische roman. Drie zusjes op blote voeten, die elkaar de hand geven. Eenzaam, samen en ontredderd.

De Kinderkolonie: het verhaal

Voor het einde van de tweede wereldoorlog bestond Italië uit een aantal kleine landjes. De drie hoofdpersonages – Sara, Angela en Margherita – groeien op in zo’n kolonie in Libië. Als dictator Benito Mussolini – oftewel El Duce – zijn rijk wil uitbreiden, maakt hij ‘vakantiekolonies’ in Italië.

Hij nodigt de ouders van 13.000 kinderen in de Libische kolonies uit om hun kroost voor 3 maanden naar een zomerkamp te sturen. Zo krijgen ze een band met hun vaderland. Uiteindelijk blijkt het een fascistisch opleidingsregime met rigide regels en disciplinaire maatregelen. De kinderen krijgen een nummer met kaalgeschoren hoofden met een strak tijdschema en taken.

De oorlog begint en de drie maanden ‘vakantie’ worden vele jaren isolement. De 3 zusjes gaan elk op een andere manier om met hun ‘gijzeling’. Van weerstand, aanvaarding, wanhoop, berusting, en prestatiedrang tot totale apathie. Naarmate de tijd vordert, krijgt de kinderkolonie een andere betekenis en uiteindelijk zorgt de vreselijke honger voor een dramatisch keerpunt.

De zusjes houden zich vast aan één beeld, wat ze nét voor hun kolonie in een flits hebben gezien: een sterke, zelfverzekerde amazone.

Mijn gedacht

Mijn eerste schok: een voor mij een stuk onbekende geschiedenis. Hoe komt het dat ik niet wist dat die kinderkolonies bestonden (en sommige nog bestaan als vakantiehuizen)? Wat maakt dat men hierover niet meer spreekt? Zo lang is het niet geleden en er zullen nog vele ‘kinderen’ met onthutsende verhalen én trauma’s rondlopen.

Manuela Piemonte heeft haar research erg uitgebreid uitgevoerd. Van haar eigen (minder hartverscheurende) ervaring heeft ze heel wat mensen gesproken en manuscripten en reglementen doorspit. Dat maakt het boek enorm waardevol.

Het verhaal grijpt je aan. Het sleept je mee in de wereld van Sara, Angela en Margherita. Kinderen van 5, 7 en 9 jaar oud! Zonder enig contact met de ouders. Die na een tijd hun achternaam niet meer weten. Die geloven dat hun moeder slechts een vage droom is. Die toch blijven nadenken hoe ze hun leven kunnen veranderen.

En naarmate het boek vordert, krijgt de spanning je te pakken. Meeslepend. Punt.

Praktisch

Uitgeverij Ambo Anthos

ISBN 978 90 263 5104 4

De Kinderkolonie

Nog meer lezen?


De Kooi: Wil jij de geheimen van een undercoveragent ontdekken?

Vluchtweg: Friese thriller, exact wat je nodig hebt tijdens de vakantie!

Verzonken stad, géén pageturner, wél een gelaagde roman

A reader lives a thousand lives before he dies.

George R.R. Martin

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Het Weekend: Hoe ga jij om met (h)echte vriendinnen op rijpere leeftijd? -
  2. Clanlands: Ben jij fan van Schotland, whisky, kilts, geschiedenis en humor? Lees dit atypisch boek. -
  3. Undercover aan het werk: hoe kijk jij naar lage loonarbeiders? -

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.