De vrouwen van de suikerrietplantage: onthutsende, dramatische roman

De vrouwen van de suikerrietplantage

‘De vrouwen van de suikerrietplantage’ zal je beklijven. Het gaat over schokkende slavernij in Cuba, momenteel nog steeds de grootste suikerrietproducent.

Auteur

Ildefonso Falcones is een Spaanse advocaat, woont in Barcelona en heeft vier zonen. Zijn debuutroman ‘De kathedraal van de zee’ was meteen wereldwijd een bestseller, heeft diverse literaire prijzen gewonnen en kan je bekijken op Netflix. Jep! (waar haalt deze man de tijd?). Hij heeft de smaak goed te pakken, want hij blijft historische romans schrijven.

Cover

Een typische, herkenbare 'Falcones' omslag, zodat je meteen weet dat dit episch verhaal over een plantage gaat mét letterlijke en figuurlijke brandhaarden.

De vrouwen van de suikerrietplantage: het verhaal

Kaweka, een slaaf gemaakte Afrikaanse vrouw, werkt in Cuba in de 19de eeuw voor de vreselijke markies van Santadoma op de suikerrietplantage. Kaweka bezit goddelijke krachten en kan mensen genezen of vervloeken. De goden bevelen haar om de slaven te bevrijden. Kaweka doet alles wat in haar macht ligt om haar lotgenoten de vrijheid te bezorgen.

Lita werkt in Spanje voor de bank van familie Santadoma. Haar moeder – net zoals haar grootmoeder vroeger – werkt als onderbetaalde bediende voor deze familie. Tijdens de overname van de bank werkt Lita mee in het ‘due diligence’ team en ontdekt ze een familiegeheim, dat naar Cuba leidt.

Mijn gedacht

Alweer een historische roman, dat je laat nadenken over het leven. De helaas vreselijke geschiedenis blijft vandaag (en de toekomst) beïnvloeden.

Falcones bouwt de twee verhaallijnen knap op met een verrassende plottwist. De geschiedkundige Spaans-Amerikaanse oorlog doorspekt het verhaal en geeft vanzelfsprekend een meerwaarde. Soms was het wat verwarrend, maar dat ligt vooral aan mij. Nota aan mezelf: lees voortaan eerst de geschiedenis :-).

Wat me vooral heeft gechoqueerd, zijn de vreselijke verkrachtingen en geweld tussen de slaven onderling. De sadistische behandelingen door de eigenaars van de plantages blijven hiervan natuurlijk de oorzaak en zijn en blijven onmenselijk. Falcones geeft met de Santeria – een heiligenverering – een belangrijke dimensie aan het hoofdpersonage. Mooi om weten: deze geheime ceremonies, waarbij deelnemers in trance gerakten, vinden nog steeds plaats.

Praktisch

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

ISBN 9789021038483

Lees hier een fragment

In death, hope is everlasting.

Ildefonso Falcones

Meer lezen?

Stad der engelen

Berg des doods

De partizaan

1 Trackback / Pingback

  1. Undercover: een onthullende milieu spionageroman gebaseerd op ware feiten -

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.