
Zonnebloemzussen heeft me in de ban. Eindelijk nog eens een turf (ja, ik hou van dikke boeken), die ik moeilijk kon wegleggen. Historisch confronterend.
Auteur
Mijn eerste roman van de Amerikaanse Martha Hall Kelly. Doorheen het boek heb ik vaak aan haar onderzoek gedacht. Een immens werk! Aan de hand van een tijdschriftartikel én een hele hoop brieven heeft Martha 3 boeken geschreven. Zonnebloemzussen is eigenlijk een ‘prequel’, geen vervolgboek maar een ‘historisch voorloperboek’ van haar ongelooflijk populaire boeken Russische Rozen en Seringenmeisjes.
Op haar eigen website vind je heel wat informatie over haarzelf, haar boeken natuurlijk, boekenclubs, etc… Maar de recepten gaan me nét iets te ver ;-).
Cover
Het uitzicht van het boek geeft heel weinig prijs over de inhoud, maar is consistent met haar andere uitgaves. Gewoonweg herkenbaar dus.
Zonnebloemzussen: het verhaal
De Amerikaanse Burgeroorlog (tussen Noord en Zuid) bevat de volledige achtergrond én de spanningen in het verhaal.
Georgeanna Woolsey heeft ambitie tijdens deze woelige jaren en wil niet enkel de gewonden op het gruwelijke slagveld verplegen, maar ook een verpleegsterschool starten. Ze kampt met heel wat tegenstand van haar superieure mannelijke dokters, verplegers en chirurgen. Daarenboven vechten haar moeder en zusters tegen de afgrijselijke slavernij.
Jemma werkt als slavin op de Peeler plantage, net zoals haar hele familie. Haar oude meesteres heeft haar leren lezen, maar bij het overlijden van haar bazin krijgt ze een nieuwe en harteloze meesteres Anne-May. Zweepslagen, verkrachting en bruutheden zijn schering en inslag en regelmatig vermoordt de wrede opzichter een familielid. Jemma wil ontsnappen en moet hiervoor haar familie achterlaten.
Anne-May krijgt na de dood van haar tante de leiding over de Peeler plantage. Ze houdt van haar macht over het bedrijf enerzijds, maar kampt met minachting voor haar man. Uiteraard keert ze zich tegen het abolitionisme, aangezien haar slaven al het werk opknappen. Ze wil zich inzetten voor de oorlog en verkoopt informatie aan het Zuiden.
Mijn gedacht
Mijn geest verkeert in tweestrijd: enerzijds, heerlijk om de roman te lezen én meer op te steken over de burgeroorlog (ik geef toe, een beetje ‘ver-van-mijn-bed-show’); anderzijds, vreselijk om de wreedheid te ontdekken van eigenaars van plantages, jachtopzieners én de gewone mens in de straat. Hoe kan je jouw honden trainen om slaven op te sporen én te verminken? Hoe kan je voor niks zweepslagen op een medemens plegen en daarna azijn in de wonden te gieten voor nog méér pijn?
Dus ja, confronterende en meeslepende roman, die je beroert.
Praktisch
Uitgeverij: Ambo/Anthos
ISBN 978 90 263 5625 4
Meer lezen?
Het derde boek’ van Frank van Pamelen. Verfilming graag!
Voorleesverhaaltje: hongerige aapjes
Niet geschoten is altijd vrede.
Loesje
Laat een reactie achter