Paul: van wijn- naar passionele hobbybierbrouwer bij de Kastelse Biervereniging

hobbybierbrouwer Paul

Als fervente wijnbrouwer volgde Paul bierbrouwlessen bij het VAW (Verbond Amateur Wijn- en Biermakers) en hij was verkocht! Hobbybierbrouwer Paul Steenackers brouwt zowel in de Kastelse Biervereniging als thuis stevige biertjes.  Een interview met deze sympathieke Kempenaar.

hobbybierbrouwer PaulHobbybierbrouwer Paul stelt zichzelf even voor

Paul: ‘Ik woon in Kasterlee in de Noorderkempen van België. Eerst heb ik wijn gemaakt en na bierlessen bij VAW Geel heb ik de passie voor het bierbrouwen overgekregen van de lesgever en échte brouwer: Jul Molenberghs van brouwerij De Vliet.’

Hoe is de Kastelse Biervereniging ontstaan?

Paul: Kasterlee verbroedert al een hele tijd met Plaffeien in Zwiterland. En als die Zwitsers naar Kasterlee kwamen, brachten die altijd hun eigen producten mee zoals chocolade en kaas.  Eigenlijk hadden wij niks om mee naar Zwitserland te nemen. En toen heeft Kasterlee gevraagd aan een aantal hobbybrouwers om een Kastels biertje te brouwen, zodat we een Kempens streekproduct konden schenken.

We tellen  ondertussen 40 leden en onze missie bestaat uit het promoten van onze 3 Kastelse bieren binnen het dorp:

  1. De Kastel – een amber van 7%
  2. De Pompoen – een tarwebier van 6%
  3. De Witte Madam – een tripel van 8%

De 3 bieren laten we 2 keer per jaar brouwen (ongeveer 8000 liter in totaal) volgens ons eigen recept: de Kastel en Pompoen in Proefbrouwerij in Lochristi en de Witte Madam in Brouwerij Het Nest in Turnhout.

We vergaderen maandelijks, zorgen voor bestellingen, nevenproducten (glazen, bierkaartjes,…), leveringen en op regelmatige basis plannen we activiteiten: tappen voor de gemeente, een busreis of een ‘klantenbezoek’ in het dorp zelf ;-).’

Hoe hebben jullie de bieren een relevante naam gegeven?

Versta je het sappige dialect niet altijd, hieronder vind je de transcriptie ;-).

  • Kastel‘ is het dialect voor Kasterlee. 
  • De ‘Pompoen‘ spreekt voor zich; de pompoen zit in het bier.
  • Witte Madam‘ hebben we vernoemd naar  een volkse figuur, die zielen moest gaan ronselen om aan de Duivelskuil – een water in het bos in een gehucht van Kasterlee – om naar de hel te sleuren.

Pompoenenpapeters

Kasterlee staat bekend als pompoenendorp en de bewoners noemt men ‘pompoenenpapeters‘.  In oktober plan je best een bezoekje, want dan staat in het dorp alles in het teken van de pompoen. Zelfs een ‘pompoenregatta‘ staat op het programma – een kajakrace in een uitgeholde pompoen.

De mannen van Kastel eten pompoenpap, d’anderen vreten bonen“, schreef Z.H. Johannes de Vos, pastoor in Kasterlee in de tweede helft van de 16de eeuw, in een van zijn artikelen van Het oud Kastelsch geloof.

hobbybierbrouwer Paul
Paul demonstreert regelmatig op evenementen

Bier promoten: onze missie in de praktijk!

Paul: ‘Het hoogtepunt van het jaar blijft het Kastels Bierfestival op paaszaterdag. Een gemakkelijke datum. Iedereen is welkom!

Een paar keer mochten we in het buitenland promotie voeren met ondersteuning van de provincie naar Wales, Carcassonne, Straatsburg en een plek in Spanje. Dan staan we op een grote markt met kraampjes  per land met streekproducten. 

Eigen tap is goud waard

Met veel plezier brouw ik  thuis: 3 à 4 keer 40 liter – een jaarrantsoen! Dan probeer ik telkens een ander recept uit. De goede recepten hou ik bij en maak ik eens een keertje meer.

Alle vrienden, kennissen of familie komen in de zomer wel eens een bierke proeven. Plezant om 4 verschillende brouwsels voor hun neus te zetten! Eénmalig heb ik op verzoek een recept gemaakt voor de lokale groep ‘The Vickings’.

 Hét panel

hobbybierbrouwer het panel
van links naar rechts: Dirk – Paul – Hilde – Filip

Neen, ik ken geen biersommeliers. Voor de proeverij heb ik een paar vrienden én bierliefhebbers meegenomen naar Paul. Zij geven hun ongezouten mening. Het hart op de tong mét stevige smaakpapillen 😉

Hun verdict over het Baronnekesbier: Zacht – niet te hoppig – blijft op uw tong hangen – schoon kleurke – geen alcoholsmaak – kortom lekker.

Verdict over de Pompoen

Dirk:  ‘In het begin proef je bijna niks, maar eens in de mond, dan begint die.’

Hilde: ‘Als je doorslikt en je ademt, dan komen de smaken naar boven.’ 

Echtgenote Ria: ‘Deze is wat bitterder, vind ik.’

Paul: ‘Ja, hij is bitterder,  maar niet overdreven.

Ria: ‘Ik heb dat wel graag.’

Filip: ‘Ja, het is niet dat uw kaken ervan pijn doen hee.’

Paul: ‘Hij stroeft ook niet tegen.’ (redactie: het bier is niet wrang).

Paul:

Anekdote: De frietkraam

Paul: ‘Op een evenement gingen we de eigenaar van de frietkraam regelmatig bevoorraden van ons bier in de hoop dat wij frietjes terug kregen. Op den duur zagen we hem niet meer. Wij gingen poolshoogte nemen en hij lag uitgeteld op de vloer in zijn frietkraam. Toen hebben we zelf 3 mannen van ons ploeg gepromoveerd om heel de avond de frietkraam uit te baten.’

 Paul’s favorieten

Plofbier

‘Op een keer had ik teveel suiker gebruikt en de gist zorgt voor koolzuur. Plots sprongen de flessen in mijn kelder. Mijn kinderen spreken nu nog over ‘mijn plofbier’.’

26 jaar brouwen: advies van Paul

Tenslotte krijg je waardevol advies van Paul: ‘Eerste les: hygiëne: proper werken!  En niet te vlug iets proberen. Je moet een basisproces hebben om te beginnen en daarop verder b(r)ouwen. De eerste jaren moet je niet te fel kruiden toevoegen, want dat loopt toch mis.

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.