Onder buren: een psychologische roman. Onmogelijk om weg te leggen.

Onder buren

Onder buren grijpt je per hoofdstuk meer en meer bij de keel. Elke keer verrast het verhaal me en vooral de personages. WAT. EEN. BOEK.

Auteur

De Duitse Juli Zeh heeft nogal wat boeken, theaterstukken en kinderverhalen op haar palmares staan. Daarenboven heeft ze niet alleen met haar debuut Adler und Engel de erkenning van Duits beste debuut ontvangen, ze heeft een hele resem prijzen in haar kast staan.

Cover

Fantastisch en veelzeggend beeld dat duidt op een (levens)weg zonder zichtbaar doel, het platteland en haar beste vriend het hondje Jochie-Roggie. Yep!

Onder buren: het verhaal

Dora verhuist vrij plots naar het platteland. Ze heeft een huis gekocht met een verwilderde tuin, ver van alle drukte van de stad en de Corona waanzin. Dora distantieert zich vooral van haar vriend Robert. Hij slaat helemaal tilt en verkondigt constant de meest extreme Covid-19 complotten en waakt over haar gedrag als een zelf gepromoveerde C-politie.
Het leven op het platteland heeft ook nadelen. Moeilijke bereikbaarheid naar de winkel, vrij veel onderhoud in en rondom het huis en vooral, de buren met hun rechtse ideeën. En toch dient Dora na een tijd toegeven dat haar vooroordelen niet kloppen. Ze sluit vreemde vriendschappen.

Mijn gedacht

Juli Zeh maakt er geen geheim van dat ze absoluut geen sympathie voor ‘extreem rechts’ heeft. Ze staat versteld als haar buren met veel plezier een nazi-lied zingen.

Wat ik zo heerlijk vindt, zijn de (nu) nabeschouwingen over de pandemie-gekte (ja, ik benoem het zo). De oudere man, die in het park met zijn stok van 1,5 meter naar een jongere slaat, die te dichtbij komt, bijvoorbeeld.

Haar personages zijn om te smullen. Een psychoanalytische kijk op familieleden, collega’s en uiteraard de buren. Juli Zeh laat ons ontdekken dat vooroordelen of een ‘eerste indruk’ oppervlakkig denken inhoudt. Een diepere duik in een ander persoon kan je helemaal verbazen.

Haar Duitse titel van het boek heet “Über Menschen“, eentje die me eigenlijk zou weerhouden om het te lezen. Gelukkig heeft onze taal het anders aangepakt :-).

Quote: “Het gevoel van de mensen dat ze steeds meer recht op dingen hebben. Op meer veiligheid, meer comfort, minder storingen, minder noodlot. Entitlement leidt tot een voortdurend gevoel van crisis. (…) Het tijdperk van de overgevoeligheid. Iedereen is de hele tijd beledigd en bang en vindt dat hij in zijn recht staat. Fantastische combinatie.”

Praktisch

Uitgeverij Ambo Anthos

ISBN 978 90 263 5618 6

Meer lezen?

Het zwarte pad

Midzomernacht

Hoe ik de eerste weken Corona heb ervaren?

Dat lees je hier.

1 Trackback / Pingback

  1. Het geroofde kookboek: wat een turbulent en tragisch familieverhaal! -

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.